8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe afaceri demarează copiii din România

Ce afaceri demarează copiii din România

Peste 500 de copii sunt implicați, în calitate de acționari, la firmele din România. Astfel, mici antreprenori se implică în comerţ, hoteluri și restaurante, arată o analiză realizată de agenția de servicii financiare și credit risk management KeysFin.

Statistica arată că, în intervalul 2009-2014, numai puțin de 556 de minori au fost înregistrați oficial că acționari la 153 de firme din diverse domenii de activitate. 

Recordul în materie a fost atins în 2014, când erau înregistrați 379 de copii-acționari. 

De asemenea, numărul copiilor implicați în afaceri a crescut exponențial, de la 25 înregistrați în 2009, la 32 în 2012 și 77 în 2013,  arată analiza citată. Excepțiile le-au reprezentat anii de criză 2010-2011, când au fost înregistrați 21 respectiv 22 de minori – acționari. 

"€œStatistica demonstrează câteva tendințe care se definesc tot mai bine în business-ul românesc. Avem de-a face, în primul rând, cu perspectivele unui schimb de generații a€“ sunt mulți părinți care încearcă să-și învețe copiii să le urmeze pașii în afaceri, trecând acțiunile pe numele lor. Sunt, bineînțeles și cazuri de afaceri trecute pe numele copiilor pentru a le pune la adăpost de eventuale probleme. Pe de altă parte, vedem tot mai multe cazuri de adolescenți cu spirit antreprenorial care își croiesc viitorul încă de pe acum. Sub atenția părinților, în calitate de administratori, aceștia învață să se descurce singuri în junglă economica”, explică experții de la KeysFin.

Economiștii estimează că numărul minorilor cu spirit antreprenorial va crește substanțial în anii următori, pe fondul dezvoltării unei oferte educaționale dedicată celor mici.

"Observăm, în ultima vreme, o tendința foarte interesantă. Au apărut tot felul de ateliere de business dedicate copiilor, adevarateincubatoare de start-up-uri, în care cei mici sunt stimulați să își exploateze creativitatea, să se joace de-a afacerile, să îmbine plăcutul cu utilul. Astfel de cluburi sunt frecventate în principal de adolescenți de 14-17 ani, aduși de părinți – oameni de afaceri sau angajați din multinaționale și nu numai", explică cei de la KeysFin.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă