15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCei care au cumpărat fabrici de stat ca să vândă terenul, buni...

Cei care au cumpărat fabrici de stat ca să vândă terenul, buni de plată

Companiile privatizate care au înstrăinat terenuri după ce au obținut atestat de proprietate asupra lor, dar care nu au majorat capitalul social cu valoarea aferentă acestora vor plăti despăgubiri statului. Prevederea este cuprinsă într-un proiect al Autorității pentru Admi­nistrarea Activelor Statului (AAAS), iar aplicarea acesteia ar urma să aducă venituri suplimentare la buget.

Proiectul de ordonanţă a Guvernului elaborat de AAAS, care se află în dezbatere publică, prevede ca societăţile comerciale care au înstrăinat terenul, după primirea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, și nu au operat înregistrarea majorării de capital social cu contravaloarea acestuia la Oficiul Registrului Comerţului, vor plăti instituţiei publice implicate, în termen de 90 de zile de la notificarea primită de la acestea, o despăgubire echivalentă cu valoarea terenului, determinată printr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în condiţiile legii. Există și o nuanță care face referire la companiile ce au majorat capitalul social, dar cu o valoare “incorect determinată”.

În proiectul de ordonanţă se arată că, dacă firma privatizată este în reorganizare sau faliment, despăgubirea se înregistrează în tabelul de creanţe cu valoarea terenului, în categoria creditorilor garantaţi. În cazul firmelor privatizate aflate în reorganizare judiciară care au atestatul dreptului de proprietate asupra unui teren, instituţia publică implicată va solicita administratorului judiciar să înregistreze la Registrul Comerţului majorarea de capital cu valoarea terenului. Iar pentru societățile aflate în faliment, instituţia publică implicată va fi înregistrată în tabelul creanţelor cu valoarea terenului în categoria creditorilor garantaţi.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță se arată că se instituie astfel noi prevederi care vor asigura prezervarea drepturilor statului atât la acţiunile care îi revin din majorarea capitalului social, cât şi la recuperarea creanţelor garantate prin vânzarea terenului pentru care s-a obţinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate.

Fosta AVAS, actuala AAAS, are acţiuni la aproape 650 de firme, dintre care, anul trecut, peste 300 erau în faliment sau în lichidare.

Legea, greu de aplicat

Conform legii, dacă proprietarii unei companii cumpărate de la stat primesc, după privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport în natură al statului şi în schimbul cărora vor fi emise acţiuni suplimentare, care revin instituţiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social şi emiterea de noi acţiuni, statul beneficiază de potenţiale dividende, bani care sunt vărsaţi la buget.

“Dacă ai înstrăinat terenul fără a majora capitalul social cu valoarea acestuia este caz penal. Pe partea civilă, firmele trebuie să plătească despăbugirile aferente. Însă cazuistica este foarte variată și cred că legea va fi greu de aplicat”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta reamintește cazurile fostelor fabrici Semănătoarea și Electroaparataj, pe terenurile cărora s-au dezvoltat complexuri comerciale. “Multe fabrici construite odinioară au fost cumpărate doar pentru terenuri, fiindcă nu mai găsești în marile orașe unități de producție situate în centru. Alte cazuri sunt cel al ICA, avându-l în centrul atenției pe Dan Voiculescu și cel în care este implicat Puiu Popoviciu. Apar însă două probleme: cine plătește și care este situația financiară a celui care trebuie să plătească. Unii au vândut și și-au finanțat producția, iar dacă statul le cere acum un million de euro îi bagă în faliment și mai mult pierde decât câștigă”, afirmă Pârvan.

De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu,  a declarat recent că deși OMV Petrom este obligată prin contractul de privatizare să îşi majoreze capitalul cu valoarea terenurilor deţinute de stat, pe care se află instalaţiile companiei, acest lucru nu s-a întâmplat. Ministrul arată că, întârzierea aplicării acestei prevederi a fost cauzată şi de dificultăţi în obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate.

Societățile de avocatură contactate de „România liberă” pentru a-și spune punctul de vedere asupra acestui proiect au refuzat să facă vreun comentariu, motivând că se așteaptă să aibă printre clienți astfel de companii care se vor judeca cu statul.

Prevederea plăţii de despăgubiri către stat vine ca o completare la un alt proiect de act normativ, elaborat în luna iunie. Proiectul din iunie prevedea că societăţile comerciale trebuie să îşi reevalueze terenurile pe care le-au cumpărat de la stat şi să îşi majoreze corespunzător capitalul social cu valoarea acestora, precum şi să emită în favoarea statului noi acţiuni, cu plata dividendelor, dacă nu au majorat capitalul sau l-au calculat incorect.

“Adoptarea actului normativ propus are un impact pozitiv asupra bugetului de stat, deoarece creează premisele unor venituri suplimentare la bugetul de stat, din sumele recuperate în procedura reorganizării judiciare sau din procedura falimentului. În situaţia în care societăţile comerciale sunt supuse procedurii reorganizării judiciare, iar capitalul social este majorat cu valoarea terenurilor, se creează premisele obţinerii de venituri din dividende şi/sau din valorificarea acţiunilor emise”, potrivit notei de fundamentare.  

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă