21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCel mai mare producător de energie termică din România, în mijlocul unui...

Cel mai mare producător de energie termică din România, în mijlocul unui scandal. Cum se apără ELCEN

ELCEN acuză RADET de difuzarea unor informații deformate cu privire la  activitatea desfășurată de Electrocentrale București. Astfel, compania a precizat că datoriile totale ale RADET București către ELCEN, la sfârșitul lunii iunie, erau în valoare de 3,587 miliarde lei, informează un comunicat emis de ELCEN.

”În decembrie 2008, RADET/PMB au eșalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 – noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eșalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deși, prin protocolul semnat în 2008, RADET și PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadență, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 – 30.06.2015, în valoare de 3,328 miliarde lei, cu toate că în București gradul de încasare de la populație este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din țară”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: RADET a obţinut suspendarea executării silite. Ce măsuri urgente va lua

Mai mult, ELCEN susține că în 2014 a livrat și facturat către RADET energie termică în valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalități de întârziere) și a încasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, înregistrând o datorie de 297,3 milioane lei.

În primul semestru din 2015, RADET a acumulat noi datorii către ELCEN, în valoare de 217,1 milioane lei, ceea ce a dus la creșterea datoriei la 514,4 milioane lei pentru ultimele 18 luni.

Mai mult, ELCEN susține că bugetul Municipiului București ”nu a fost niciodată gândit” să acopere integral subvenția pentru energia termică livrată populației. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenție” reprezentând diferența de preț la energia termică livrată populației doar suma de 570,4 milioane lei, față de 720 milioane lei, cât ar fi fost necesar, susțin reprezentanții ELCEN.

Până în acest moment, din suma de 570,4 milioane lei, PMB a achitat doar 315,2 milioane lei (din care ELCEN a încasat 57%, respectiv 179,7 milioane lei), rămânând de achitat diferența de 255,2 milioane lei.

”În vederea unei repartizări echitabile a încasărilor din energia termică, în baza OUG 115/2001 s-a înființat un cont de tip escrow prin care se colectează toate sumele de la populație și subvenția de la PMB și se repartizează proporțional între agenți, în funcție de aportul financiar al fiecăruia: ELCEN – 57% din total sume -, RADET – 32,8 % -, restul până la 100% fiind repartizat altor producători de energie termică și distribuitori de gaze naturale. În aceste condiții, din 100 lei colectați în cont escrow, ELCEN încasează 57 lei”, susțin reprezentanții ELCEN.

În acest context, ELCEN susține că Regia Autonomă București a încălcat prevederile OUG 115/2001, întrucât o parte din sumele încasate de la bucureșteni nu a fost virată în contul escrow, cum prevedea actul normativ, fiind virată din casierii direct în alte conturi curente, prejudiciind toți ceilalți agenți economici, îndeosebi ELCEN.

”Astfel, în prezent, ELCEN încasează factura din februarie 2013, în timp ce ceilalți producători/distribuitori încasează marfa livrată din februarie 2015. RADET dorește să se renunțe la contul escrow pentru a dispune de banii bucureștenilor după bunul plac și a achita energia termică preluată de la ELCEN în funcție de alte priorități”, se mai arată în comunicatul citat.

de asemenea, ELCEN a ținut să precizeze că prețurile la energia termică sunt stabilite de ANRE pe bază legală. Pentru anul 2015, prețurile la energie termică au fost stabilite în baza Ordinelor ANRE 109/2014 și 3/2010. Tarifele actuale ale energiei termice sunt următoarele:

– pentru populație: 186,017 lei / Gcal (fără TVA);

– pentru non-casnici: 216,69 lei / Gcal (fără TVA).

 

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă