17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCentrala Cernavodă își va da tot profitul ca să plătească taxa pe...

Centrala Cernavodă își va da tot profitul ca să plătească taxa pe stâlp

Taxa de stâlp a ajuns să fie criticată nu numai de către mediul de afaceri sau de către opoziţie, ci şi de specialiştii Guvernului. Taxa, avertizează un consilier al premierului, riscă să creeze mari probleme centralei nucleare de la Cernavodă.

Guvernul va aduce modificări impozitului pe construcţii speciale (aşa-zisa “taxă de stâlp”) după ce s-a văzut că există speţe pe care iniţiatorii nu ­le-au luat în calcul la momentul ­elaborării reglementărilor, a declarat ieri Dragoş Andrei, consilier de stat al premierului Victor Ponta. În opinia consilierului, măsura trebuia mai ­bine pregătită şi discutată cu mediul de afaceri.

„În câteva zile urmează să producă efecte taxa pe construcţii speciale, ­este o măsură care ar fi trebuit mai bine pregătită, discutată mult mai în detaliu cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru că apar în fiecare zi speţe noi pe care iniţiatorii la acel ­moment nu le-au avut în vedere. Vă dau un exemplu, poate nu este cel mai relevant, dar dacă se aplică ­această ­taxă reactoarelor de la Cernavodă, s-a terminat! Nuclearelectrica va avea o foarte mare problemă pentru că nu ­s-au luat în calcul toate aceste aspecte”, a afirmat marţi Andrei la Forumul Naţional al IMM-urilor 2014.

Profitul merge integral la plata taxei

Date prezentate ieri de Nuclearelectrica arată că firma de stat e bună de plată în acest an cu suma de 89 de milioane lei, în condiţiile în care profitul brut înregistrat de companie anul trecut a fost mai mic, adică puţin peste 85 milioane lei.

Dragoş Andrei a arătat că, după şedinţa de Guvern de marţi, a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la care a fost prezent şi premierul, privind soluţiile pentru eliminarea speţelor apărute în urma aplicării acestui impozit.

Faptul că taxa poate aduce în faliment firme importante din România nu este singura anomalie. Primarul Ilie Bolojan a avertizat zilele trecute că, aplicată în actuala formă, taxa va determina închiderea parcurilor industriale. Mai precis prin decizii ale primăriilor investitorii în parcuri sunt scutiţi de plata impozitul pe clădiri cifrat, cel puţin la Oradea, la un nivel de 1%. Deoarece nu plătesc acest impozit, ei ajung să plătească 1,5% impozit nu doar pe construcţiile speciale ci pe toate construcţiile din inventarul lor, inclusiv pe cele pentru care au fost scutiţi de vărsarea celui de 1%.

Guvernul se îmbogăţește din taxa pe stâlp

La sfârşitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale.

Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a precizat că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de un miliard de lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI. La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Statul, acuzat de înșelătorie și dat în judecată pentru taxa pe stâlp

Managerul Fondului Proprietatea, ­polonezul Greg Konieczny, afirmă că introducerea impozitului pe construcţii speciale la doar câteva luni după ofertele publice iniţiale (IPO) de la Nuclearelectrica și Romgaz ­este o înşelătorie şi că există riscul ca ­investitorii în titluri să dea statul în judecată.

Mult discutata taxă pe stâlp, impozit care trebuie plătit de firme până pe 25 mai şi care loveşte inclusiv companii de stat precum Nuclearelectrica, Romgaz sau Electrica, nu a fost trecută în prospectele de emisiune ale companiilor care au ajuns pe Bursă în toamna anului trecut. Aceasta din perspectiva investitorilor ­este o ­“înșelăciune”, a opinat ieri Greg ­Konieczny, managerul Fondului ­Proprietatea, citat de situl de ştiri wall-street.ro.

„Statul a înşelat investitorii prin acest impozit, pentru că afectează profitabilitatea acestor companii”, a spus omul de afaceri. Noul impozit va afecta semnificativ profitabilitatea companiilor, iar investitorii au fost dezinformaţi la momentul listării. De aceea, spune managerul Fondului Proprietatea, unii investitori se gândesc să dea statul în judecată pentru această înşelăciune.

Pe lângă şefii FP, taxa nemulţumeşte inclusiv investitorii străini. Există situaţii în care instalaţii deţinute de anumite firme au fost amortizate, acestea au fost chiar închise, însă nu au fost scoase din contabilitate. De aceea se datorează taxa de stâlp pe acestea, spune Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

“Modul de aplicare este de natură să creeze neajunsuri majore în economie şi să lase loc de interpretări abuzive ale autorităţilor fiscale. Imaginaţi-vă că o companie are nişte instalaţii vechi, total amortizate, dar care nu au fost scoase din gestiune şi pe care nu le mai foloseşte, dar plăteşte 1,5% din valoarea lor brută. Personal consider că aceasta este o situaţie lipsită total de vreo raţiune economică şi totuşi perfect reală”, a declarat preşedintele CIS, Mihai Bogza.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) susţine că introducerea în forma actuală a impozitului pe construcţii speciale, cunoscut şi drept „taxa pe stâlp”, va avea un puternic impact negativ în economie.

„Introducerea acestui impozit fără o consultare prealabilă a mediului de afaceri şi fără efectuarea unui studiu de impact, afectează companiile care au investit în România, punând sub semnul întrebării însăşi viabilitatea afacerii desfăşurată de fiecare în parte. Cu toate că înţelegem constrângerile care există la nivel bugetar, ne exprimăm încă o dată, şi pe această cale, disponibi­litatea de a intensifica dialogul cu ­autorităţile competente pentru a limita efectele introducerii acestui impozit în forma sa actuală”, afirmă Şerban Toader, membru în conducerea CIS.

Bir pentru buget

89 milioane lei datorează pentru acest an bugetului de stat Nuclearelectrica
cu titlul de taxă de stâlp, suma urmând să fie plătită în două tranşe egale, și anume zilele de 25 ale lunilor mai şi septembrie.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă