4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialChevron a încheiat explorările preliminare de la Pungeşti. Ce urmează

Chevron a încheiat explorările preliminare de la Pungeşti. Ce urmează

 

Compania Chevron a finalizat procedura de explorare a gazelor de şist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliştea, în comuna vasluiană Pungeşti.

La două zile după ce importanta organizaţie mondială pentru protecţia mediului Greenpeace a protestat la Pungeşti, ­judeţul Vaslui, împotriva activităţilor de explorare şi exploatare a gazelor de şist, firma americană Chevron, ­deţinătoarea unei licenţe de ­explorare în zonă, a anunţat că ar fi încheiat ­activităţile exploratorii. Acestea au fost efectuate de firma Dafora Mediaş şi au presupus scoaterea unor probe de roci ce urmează să fie analizate în laborator, pentru a determina dacă gazul natural este prezent, precum şi modul în care acesta poate fi produs.

„Activităţile de explorare au fost finalizate la sonda din apropierea satului Siliştea, judeţul Vaslui. Activităţile de foraj au fost demarate la începutul lunii mai 2014, după efectuarea tuturor verificărilor de siguranţă şi performanţă, şi au fost finalizate fără incidente. În prezent, Chevron analizează informaţiile obţinute atât pe parcursul operaţiunilor de foraj, cât şi în urma investigaţiilor geo-fizice de sondă, pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite“, se arată într-un comunicat remis de Chevron România.

Compania americană a obţinut în judeţul Vaslui acorduri de mediu pentru începerea explorării în patru perimetre: Popeni 1A (comuna Găgeşti), Siliştea 1A (comuna Pungeşti), Păltiniş 1A (comuna Băceşti) şi Puieşti (comuna Puieşti). Compania petrolieră a obţinut, în aprilie 2014, cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deţinut la Puieşti.

Durata mai redusă a activităţilor exploratorii faţă de planurile iniţiale şi adâncimile de forare mai mici decât cele stabilite iniţial nu sunt indicii privind existenţa sau inexistenţa gazului de şist în zonă, spune Răzvan Mitroi, responsabil de comunicare al firmei.

Protest al Greenpeace la Pungeşti

Anunţul Chevron vine la două zile după ce 25 de activişti Greenpeace din 7 ţări au manifestat la Pungeşti împotiva explorării gazelor de şist. Protestatarii s-au strâns chiar în faţa sondei Chevron, însă nu au avut autorizaţie. Pentru a calma spiritele, reprezentanţii companiei au anunţat că au încheiat explorările în zonă încă de luna trecută.

Activitățile de foraj au fost demarate în mai 2014. Greenpeace anunţă că instituie zonă de carantină în jurul sondei Chevron din Pungești. Potrivit unui comunicat de presă al Greenpeace, 25 de activiști din șapte țări (România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia și Germania) au protestat în mod pașnic și au declarat astăzi zonă de carantină în jurul sondei Chevron de la Pungești, blocând zona și solicitând interzicerea fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de șist. Activiștii au format un lanț uman la intrarea în perimetrul Chevron, s-au legat de gardul care împrejmuiește sonda și au afișat bannere cu mesajele: „Pungești-Zonă de carantină anti-Chevron”, „NU fracturării hidraulice”, „Stop abuzurilor din Pungești”.  

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă