17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialChina a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume

China a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume

După ce şi-a clădit succesul economic pe forţa de muncă ieftină, China a depăşit anul trecut Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume. Companiile chineze s-au orientat tot mai mult în ultimii ani spre tehnologie, pe fondul creşterii salariilor și a concurenţei puternice din partea altor ţări emergente.

Practic, în cursul anului trecut, companiile din China au cumpărat unul din cinci roboţi industriali vânduţi la nivel global. Statul comunist a reușit astfel să depășească Japonia, recunoscută timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate în producţie, scrie cotidianul Financial Times, preluat de Mediafax.

China a cumpărat 36.560 de roboţi industriali, în creştere cu aproape 60% faţă de anul 2012, arată datele Federaţiei Internaţionale de Robotică, organizaţie a industriei de profil, cu sediul în Germania. În același timp, Japonia a cumpărat 26.015 roboţi anul trecut, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de Statele Unite, cu 23.679 de unități cumpărate.

"China este piaţa de roboţi industriali cu cea mai rapidă creştere. În câţiva ani, piaţa din China va fi semnificativ mai mare decât cele de pe locurile al doilea şi al treilea", a declarat Per Vegard Nerseth, şeful diviziei de robotică a producătorului elveţian de echipamente electrice şi industriale ABB.

Potrivbit sursei citate, vânzările de roboţi către China au crescut, în medie, cu 36% în fiecare an în perioada 2008-2013. Cererea din China este susţinută în principal de companiile multinaţionale, mai ales de cele din industria auto. Companiile care produc în China autovehicule şi componente auto generează circa 60% din cererea de roboţi, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Solidiance, scrie Mediafax.

Totuși, în timp ce China a reușit să devină cea mai mare piaţă pentru vânzarea de roboţi industriali, Japonia încă are, de departe, cel mai mare număr de roboţi utilizaţi în industrie, cu peste 310.000 în 2012, comparativ cu 96.000 în China şi 168.000 în SUA.

Cele mai citite

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...

Curtea Constituțională discută sesizarea privind comasarea alegerilor

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie.Este...

Terminalul din Berceni al liniei STB 97 a fost mutat

Terminalul din Berceni al liniei 97 a fost mutat în stația „Pasaj Mihai Bravu”, anunță Societatea de Transport București (STB). Începând de astăzi, 14.05.2024, terminalul...
Ultima oră
Pe aceeași temă