10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialChinezii, singurii interesați de Hidro Tarnița

Chinezii, singurii interesați de Hidro Tarnița

Guvernul a primit pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa, oferte doar de la companii chineze, după ce termenul de depunere a documentelor de înscriere a fost amânat de mai multe ori, cu argumentul numărului mare de investitori interesaţi, informează Mediafax

Proiectul hidrocentralei Tarnița datează din perioada lui Nicolae Ceauşescu.

La sfârşitul lunii ianuarie, conducerea companiei Hidro Tarnița, care va derula proiectul, de peste 1 miliard de euro, a anunţat că a primit, la termenul limită, oferte preliminare și neangajante de la cinci investitori interesaţi, fără să precizeze însă care sunt aceştia.

Lista investitorilor precalificați urma să fie publicată după analizarea documentației depuse, urmând ca ulterior să se intre în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere.

Citește și: Câte companii sunt interesate de realizarea hidrocentralei Tarnița-Lapuștești

Investitorii interesaţi de proiect, care au depus oferte în consorţiu, sunt doar din China, dintre care o companie înregistrată în Olanda, conform unui document oficial obținut de agenția Mediafax.

Astfel, potenţialii investitori sunt consorţiile formate din China Huadin Engineering şi Guizhou Wujiang Hydropower Development (ambele companii din China), din Huaneng Lancang River Hydropower şi Hydrolancang International Energy (ambele tot din China), din China Gezhouba Group Company şi Wu Lingpower Corporation (ambele tot din China), din Sinohydro Holding (Hong Kong) şi Power China Huadong Engineering Corporation (China) şi din Hanergy Holding Group (China) şi Hanergy Holding Europe Cooperatief (Olanda).

Citește și: Undă verde pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

În noiembrie 2013, directorul Hidro Tarniţa a semnat o scrisoare de confort cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa.

Lucrările la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar trebui, conform proiectului, să înceapă în prima parte a anului viitor şi să fie încheiate într-un interval de 5-7 ani, la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, cu patru grupuri de 250 MW fiecare şi peste 4.000 de locuri de muncă.

În luna august, Guvernul a aprobat mai multe facilităţi pentru compania care va opera hidrocentrala de la Tarnița, respectiv neplata taxei de cogenerare, a achiziției de certificate verzi, a tarifului pentru transportul energiei, a tarifului pentru serviciul de sistem, a apei utilizate în procesul de producție a electricității, a taxelor pentru terenurile scoase din circuitul agricol şi din fondul forestier naţional, ajutoare de stat pentru care trebuie însă obţinut acordul Comisiei Europene.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă