14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialComisia Europeană: Piața comunicațiilor din România este una dintre cele mai competitive

Comisia Europeană: Piața comunicațiilor din România este una dintre cele mai competitive

Comisia Europeană consideră că piața comunicațiilor din România nu are nevoie de noi reglementări din  partea UE, întrucât ea este, deja, concurențială.

Decizia Comisiei, luată la sfârșitul lunii decembrie, confirmă poziția similară exprimată în noiembrie 2015 de către ANCOM (Autoritatea Națională a României pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

 “Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat decizia prin care dereglementează piaţa de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieţei cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe. Decizia ANCOM vine în urma răspunsului favorabil transmis de Comisia Europeană la sfârşitul anului trecut, prin care aceasta confirmă concluziile analizei ANCOM, care a arătat că piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe din România este una dintre cele mai competitive din Europa”, a anunțat ANCOM la data de 5 ianuarie, printr-un comunicat postat pe Internet.

Decizia Comisiei Europene confirmă poziția ANCOM referitoare la faptul că niciun operator nu deţine, individual, putere semnificativă pe piaţa de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură.

Punctele de vedere exprimate de ANCOM și de Comisia Europeană exclud, astfel, posibilitatea impunerii unor tarife obligatorii, din partea UE, pentru accesul la infrastructura fixă a operatorului de comunicații RCS  RDS. O asemenea reglementare era dorită de principalii operatori de telefonie mobilă, Orange și Vodafone, pentru a le facilita extinderea și în domeniul comunicațiilor fixe.

Drept consecință, accesul altor operatori la rețelele fixe din România se poate realiza doar pe baza unor acorduri comerciale cu proprietarii acestora, fără ca tarifele percepute să fie îngrădite.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă