24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialApa Nova, pusă sub acuzare. Compania, cercetată pentru evaziune fiscală și interceptări...

Apa Nova, pusă sub acuzare. Compania, cercetată pentru evaziune fiscală și interceptări ilegale

Compania Apa Nova a fost pusă sub acuzare, în dosarul instrumentat de DNA care vizează acte de corupție comise de mai multe persoane din conducerea companiei. Apa Nova București este urmărită penal pentru evaziune fiscală, dare de mită și interceptări ilegale, potrivit unui comunicat al DNA. 

Anterior, în cursul acestei săptămâni, procurorii DNA Ploiești, care instrumentează dosarul Apa Nova, au dispus începerea urmăririi penale față de directorul general al companiei, Lavinia Săniuță, acuzată de cumpărare de influență, violarea vieții private, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, în formă continuată și spălare a banilor, și față de directorul general adjunct al Apa Nova București, Giovana Soare, pentru complicitate la cumpărare de influență, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și complicitate la spălare a banilor. 

Citește și: Dosarul Apa Nova: Bruno Roche, Moisescu și Semenescu, citați la DNA pentru extinderea acuzațiilor

De asemenea, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale față de fostul director al Apa Nova București, cetățeanul francez Bruno Roche, acuzat în acest dosar de cumpărare de influență, dar și evaziune fiscală, spălare de bani și violarea vieții private, și față de oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu, cercetați pentru trafic de influență, cumpărare de influență, evaziune fiscală și spălare de bani. 

Potrivit DNA, în perioada 2014-iunie 2015, în calitate de director general adjunct al Veolia România și, din 15 iunie 2015 director general Apa Nova București, Lavinia Săniuță a dat sume importante de bani lui Ovidiu Semenescu, urmare a unei înțelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de Semenescu, de Vlad Moisescu Vlad și de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului Sorin Oprescu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. 

Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai grupului de firme Veolia Franța, din care face parte și Apa Nova București. 
Unele plăți aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Săniuță în perioada menționată. 

Citește și: DNA ridică documente de la firma șefului securității Apa Nova. Sterian le-ar fi filat pe Alina Bica și Elena Udrea la Paris. DNA nu confirmă informația

De asemenea, DNA Ploiești susține că, în perioada 2011-2015, Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, în calitate de administratori ai Apa Nova București și directori generali ai societății, ultima dintre aceștia și în calitate de director general adjunct al Veolia România, în complicitate cu Semenescu, Moisescu și Giovana Soare, au participat la circuite comerciale și financiare fictive ce au avut ca scop înregistrarea în contabilitatea SC Apa Nova SA București a unor achiziții fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii și achiziții mărfuri, de la mai multe firme. 

Totodată, Giovana Soare, director general adjunct al Apa Nova de la începutul anului 2014, este acuzată că, în urma unei înțelegeri prealabile avută cu Semenescu, a semnat, din partea SC Veolia Apă Servicii SRL București, la care nu avea nicio calitate, o serie de contracte și alte documente contabile, încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de Semenescu, Moisescu și Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit și TVA , iar prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

Citește și: Cele două directoare de la Apa Nova au fost puse sub CONTROL JUDICIAR

În comunicatul DNA se mai arată că la nivelul SC Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate.

 

 

 

Cele mai citite

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...
Ultima oră
Pe aceeași temă