17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCompaniile energofage, obligate să investească dacă vor reducerea certificatelor verzi

Companiile energofage, obligate să investească dacă vor reducerea certificatelor verzi

Marii consumatori de energie vor putea beneficia de reducerea cotei de certificate verzi dacă vor face investiţii în personal şi în măsuri de eficientizare a consumului, a anunțat ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

În proiectul de HG se prevede că, în funcţie de energo-intensivitatea întreprinderilor prevăzute, beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro-intensităţi mai mari de 20%; 40% în cazul unei electro-intensităţi de 10-20%; 60% în cazul unei electro-intensităţi de 5-10%. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica după primirea avizului Comisiei Europene.

„Sper ca de la 1 august electricitatea să nu mai fie un factor destabilizator al preţului produselor pe piaţa exportului“, a declarat Constantin Niţă.

Cum au primit vestea companiile mari consumatoare de energie? „Adoptarea unui set de măsuri comune cu cele din cadrul Uniunii Europene are rolul de a permite companiilor industriale să beneficieze de un tratament similar cu cel al competitorilor din UE, fără a afecta restul consumatorilor din România“, a declarat Marian Năstase, preşedintele Asociației Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC). „Această măsură, luată în conformitate cu prevederile Comisiei Europene, nu este o subvenţie acordată industriei din ţara noastră, ci este în realitate o diminuare a subvenţiei primite de producătorii de energie regenerabilă. Conform principiilor europene, consumatorilor industriali li se permite să îşi menţină astfel activitatea, evitându-se delocalizarea şi eliminându-se supracompensarea energiei verzi“, a adăugat acesta.

Cum funcționează sistemul certificatelor verzi

Prin sistemul certificatelor verzi, Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. La rândul lor, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Creşterea costurilor cu energia electrică în urma sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preţurilor produselor industriale şi, implicit, asupra competitivităţii industriei energo-intensive.

Industria energo-intensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă