20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCompaniile mici trebuie să se asocieze pentru reducerea facturii la gaze

Companiile mici trebuie să se asocieze pentru reducerea facturii la gaze

Consumatorii non-casnici nu şi-au negociat contractele cu furnizorii pentru a-şi micșora costurile, deşi de la 1 ianuarie piaţa a fost liberalizată. Majoritatea acestora sunt instituţii de stat. Experţii susţin că liberalizarea avantajează doar marii consumatori.

Un studiu recent arată că doar 5% dintre clienții non-casnici de gaze și-au schimbat furnizorul în acest an și au obținut un preț mai mic, în condițiile în care 75% din total nu cunosc faptul că piața gazelor pentru clienții industriali a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2015. Furnizorii  erau obligaţi să trimită consumatorilor noua formă de contracte.

„75% au semnat noua formă de contract cadru fără să negocieze, iar 5% au schimbat furnizorul şi au negociat preţurile. Este o mare problemă atunci când se liberalizează piaţa fiindcă trebuie să te informezi, să-ţi cunoşti drepturile şi care sunt furnizorii din piaţă. Circa 70.000 de consumatori non-casnici au devenit eligibili, putând să-şi schimbe furnizorul, însă cei mai mulţi sunt instituţii de stat. Cei care au negociat sunt probabil companii private, care luptă pentru supravieţuire. Sunt şi aproximativ 100.000 de consumatori casnici care şi-au schimbat furnizorii şi au obţinut un preţ mai bun”, a precizat, pentru România liberă, Otilia Nuţu, expert în energie, Expert Forum.

Aceasta spune că nu toată lumea înţelege clauzele contractuale şi de aceea te poţi păcăli foarte uşor.

„Trebuie să înţelegi care sunt componentele facturii şi să vezi unde poţi negocia. ANRE ar fi trebuit să facă o campanie adevărată de informare a consumatorilor în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de gaze”, susţine Nuţu.

În schimb, Ionuţ Purică, expert în energie, este de părere că liberalizarea pieţei de gaze este avantajoasă pentru companiile care au putere de negociere, adică cele care au un consum mare de gaze.

„Însă, consumatorii se pot asocia pentru a negocia în bloc cu furnizorul. Acest lucru s-a întâmplat pe piaţa de electricitate, când mai multe firme din Portul Constanţa s-au asociat şi au reuşit să negocieze un preţ bun. Însă, câte din firmele mici şi mijlocii fac acest lucru?”, ne-a spus expertul.

Studiul realizat de profesorul universitar Dumitru Chiseliţă, fost director Transgaz, arată că 5,33% dintre intervievați au schimbat furnizorul de gaze, 5,87% au obținut un preț mai mic, iar 75% nu știu nici acum că pot renegocia prețul și clauzele contractuale și au rămas la tarifele reglementate. „Este foarte important faptul că cea mai mare parte din acești clienți nu sunt firme, ci instituții publice, școli, spitale etc., deci este vorba de bani publici”, a declarat Chisăliță într-o conferință de presă.

Realizatorul analizei de piaţă a intervievat, în perioada iulie-noiembrie, circa 500 de consumatori industriali de gaze din toată țara. Pe piața gazelor există aproximativ 170.000 de clienți non-casnici. Dumitru Chiseliţă a spus că după liberalizarea pieței, la 1 ianuarie 2015, furnizorii de gaze au crescut prețul în medie cu circa 1,42%, respectiv cu 2,2 lei pe Mwh. Acesta a arătat că, negociind fiecare clauză din contract, orice consumator poate obține o economie de 10 lei pe MWh.  

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă