12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialComplexul Energetic Oltenia, acuzații grave la adresa statului

Complexul Energetic Oltenia, acuzații grave la adresa statului

Producătorul de energie Complexul Energetic Oltenia acuză autorităţile că îi impun prin lege să plătească de patru ori aceeaşi apă de răcire a agregatelor, informează Mediafax.

Tarifele sunt stabilite unilateral de către Administraţia Naţională Apele Române şi sunt majorate periodic, afirmă oficialii companiei.

“Conform Legii nr. 107/1996, utilizatorii au obligatia «să adopte tehnologii de producţie cu cerinţe de apă reduse şi cât mai puţin poluante, să economisească apa prin recirculare sau folosire repetată». Deşi termocentralele ce aparţin CE Oltenia respectă această obligativitate, având o funcţionare cu un grad de recirculare maxim posibil (prin turnurile de răcire), în contractele impuse de Administraţia Naţionala Apele Române nu se ţine seama că apa este reutilizată în (termocentralele, n.r.) Turceni, Işalnita şi Craiova II, după ce a fost utilizată la Rovinari”, se arată într-un comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit oficialilor companiei, conform legislaţiei, există mijloace de măsurare a debitelor şi volumelor de apă prelevate şi evacuate, dar nu se face diferenţa între cantităţile măsurate pentru a se plăti doar apa consumată.

“Tarifele sunt stabilite unilateral de către ANAR, fiind majorate periodic, şi nu sunt diferenţiate pe servicii de asigurare a categoriilor de apă: consumată efectiv în procesul tehnologic şi cea utilizată ca apă de răcire în instalaţiile centralelor electrice. Astfel, în conformitate cu reglementările actuale, un utilizator/consumator de apă plăteşte la acelaşi tarif serviciul de asigurare a apei prelevate, utilizată ca apă de răcire, ca şi cum aceasta ar fi integral consumată”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii complexului energetic mai spun că impunerea la plată a serviciului de asigurare a apei brute la un tarif care se aplică întregii cantităţi de apă prelevată nu corespunde realităţii, termocentralele fiind practic utilizatoare, nu consumatoare de apă, întrucât aproximativ 95% din apa brută captată este apă de răcire şi este integral returnată în emisar, curăţată şi tratată, restul de 5% fiind apă consumată efectiv în procesul tehnologic.

“În acelaşi timp, prețul plătit de CE Oltenia pentru apa de răcire este de 24 de ori mai mare faţă de cel plătit de Hidroelectrica, generând creşterea nejustificată a costurilor cu apa şi, implicit, creşterea preţului de cost/MWh”, mai informează comunicatul.

Nivelul contribuţiei Complexului Energetic Oltenia este de 24 lei/1.000 de metri cubi, faţă de 1,1 lei în cazul hidrocentralelor.

Cheltuielile cu apa înregistrate de CE Oltenia în anul 2014 au ajuns la suma de 22,4 milioane lei, spun oficialii companiei. Anul trecut, cheltuielile totale s-au ridicat la 4,9 miliarde lei, la venituri de 4,2 miliarde de lei. Compania a raportat o pierdere de 693 milioane de lei, după ce în anul precedent a obțínut un rezultat pozitiv de 4,6 milioane de lei.

“Solicitarea CE Oltenia este ca acest preţ să fie perceput doar pentru apa consumată, restul apei utilizate pentru răcire care se recirculă să fie plătit la acelaşi preţ pe care îl plăteşte Hidroelectrica”, precizează compania în comunicat.

CE Oltenia cere în acest sens fie să se revină la plata apei efectiv consumate în procesul tehnologic, rezultată ca diferenţa între cantitatea de apă prelevată şi cantitatea de apă restituită, fie să se reia aplicarea tarifelor diferenţiate, corespunzatoare regimului diferit de asigurare a apei, între apa prelevată pentru răcire, “pentru asigurarea căreia se justifică un tarif mai mic”, şi apa efectiv consumată în procesul tehnologic, care nu se mai returnează în sursă șí pentru care se justifică un tarif mai mare.

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă