12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialConsumul de electricitate a scăzut cu 0,8% în perioada ianuarie - septembrie

Consumul de electricitate a scăzut cu 0,8% în perioada ianuarie – septembrie

Consumul de electricitate a scăzut cu 0,8% în România în perioada ianuarie – septembrie faţă de perioada similară din 2013, ajungând astfel la nivelul de 36,9 miliarde KWh. În schimb, resuresele de energie electrică au crescut în perioada menționată cu 8,8%, la 46,7 miliarde KWh, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal majorării producţiei cu 9,1%.

Astfel, producţia din termocentrale a fost de 19 miliarde KWh, în creştere cu 2,9%, cea din hidrocentrale a înregistrat un plus de 22,3%, la 14,34 miliarde KWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice a scăzut cu 0,8%, la 8,6 miliarde KWh.

În aceeaşi perioadă, producţia din centralele electrice eoliene a fost de 3,38 miliarde KWh, în creştere cu 66,8 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice a fost de 1,1 miliarde KWh, în creştere cu 741,3 milioane KWh faţă de primele nouă luni ale anului trecut.

În ceea ce priveşte consumul final de energie electrică, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 25,2%, iar consumul populaţiei s-a redus cu 0,9%.

Exportul de energie electrică a fost de 5,34 miliarde KWh, în creştere cu 4,29 miliarde KWh.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 4,5 miliarde KWh, cu 4,1% mai mic decât în primele trei trimestre din 2013.

În primele nouă luni ale anului, resursele de energie primară au crescut cu 3%, totalizând 23,7 milioane tone echivalent petrol (tep). Producţia internă a însumat 16,3 milioane tep, în creştere cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 7,4 milioane tep, cu 8,8% mai mare.

Cele mai citite

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...
Ultima oră
Pe aceeași temă