11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialContribuții mai mari pentru asigurătorii la Fondul de garantare a asiguraţilor

Contribuții mai mari pentru asigurătorii la Fondul de garantare a asiguraţilor

Asigurătorii vor trebui să pleătească mai mult la Fondul de garantare a asiguraţilor, începând de la 1 ianuarie anul viitor, pentru că depăgubirile şi rezervele tehnice în cazul poliţelor cu risc ridicat au crescut mai repede decât primele, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"Urmare a analizei evoluţiei pieţei de asigurări pe perioada ultimilor 7 ani (2007 – 2013) şi în special a evoluţiilor înregistrate de clasele de asigurări considerate cu un risc ridicat în ceea ce priveşte posibilitatea ajungerii în situaţia în care este necesară intervenţia Fondului de garantare a asiguraţilor (FGA), analiza efectuată atât pe primele subscrise, cât şi pe indemnizaţiile plătite şi rezervele tehnice aferente acestor clase, se constată o creştere mult mai mare a nivelului ultimelor două elemente faţă de primul", se arată în adresa trimisă de ASF către asigurători, scrie Mediafax.

Astfel, potrivit datelor din document, în cazul asigurărilor generale, contribuţia va creşte de la 0,8% la 1% din prime încasate, iar în cazul poliţelor de viaţă de la 0,3% la 0,5%.

"Pentru garantarea unei bune funcţionări a pieţei asigurărilor, cât şi pentru buna protecţie a asiguraţilor şi întărirea încrederii acestora, s-a hotărât, începând cu 1 ianuarie 2015, majorarea cotelor de contribuţie datorate de asigurători la Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA)", se mai spune în document.

La sfârșitul anului 2013, disponibilitățile FGA au atins 844,8 milioane de lei, mai arată Mediafax.

Potrivit Legii 136/1995, acestea pot fi plasate în instrumente ale pieței monetare purtătoare de dobândă, la instituții de credit, în titluri de stat sau alte plasamente sau alocări stabilite prin legislația în vigoare.
Anul trecut, nivelul contribuţiei a fost de 0,3% pentru asigurările de viaţă şi 0,8% pentru asigurările generale (similar anului anterior).

"Dat fiind că ne aflăm într-o perioadă a anului în care în mod obişnuit se finalizează bugetele aferente anului/anilor următori, dorim să vă informăm că, începând cu data de 1 ianuarie 2015, cotele de contribuţie datorate de asigurători la FGA, ca procent aplicabil volumului primelor incasate din activitatea de asigurari directe, urmează să fie majorate, devenind astfel 1% pentru asigurările generale şi 0,5% pentru asigurările de viaţă. Aceste modificari le veti regăsi în curând în modificarea normelor aferente", se mai spune în adresa transmisă societăţilor.

În prezent, pe piaţa asigurărilor activează 37 de asigurători.

Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...
Ultima oră
Pe aceeași temă