6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCOP21: Mai multe ONG-uri româneşti, premiate de Ambasada Franţei în România

COP21: Mai multe ONG-uri româneşti, premiate de Ambasada Franţei în România

Mai multe ONG-uri din România vor fi premiate în cadrul unui eveniment organizat, vineri, de Ambasada Franţei în România, cu ocazia încheierii Conferinței Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP21). 

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, ceremonia urmăreşte să recompenseze iniţiativele concrete în favoarea mediului. Totodată, ilustrează anajamentul diplomației franceze de a promova acțiunile celor care promovează apărarea Drepturilor Omului.

Astfel, asociația Salvați Bucureștiul și președintele său, Nicușor Dan, vor primi de la Ambasadorul Franței în România, François Saint-Paul, „mențiunea specială de încurajare” a Juriului Premiului Republicii Franceze „Libertate, Egalitate și Fraternitate” pentru Drepturile Omului pe tematica „Mediul și drepturile omului”.

Mai mult, asociația lui Nicuşor Dan va promi şi o subvenție pentru a derula, anul viitor, proiectul „Participarea cetăţenilor şi acţiuni legale pentru protejarea mediului”. Alte trei subvenţii vor fi acordate asociaţiilor: Ba da pentru proiectul „Club ECO”, Manoi pentru proiectul „Eco’n’roll Castle” și Turul Madar pentru proiectul „Bike Academy”. 

Citeşte şi: COP21: Încălzirea globală de 2 grade Celsius costă 100 de miliarde de dolari pe an

Obiectivul proiectului „Participarea cetăţenilor şi acţiuni legale pentru protejarea mediului” al Salvați Bucureștiul constă în a oferi expertiza juridică necesară ONG-urilor și cetățenilor care doresc să ia parte la procesul decizional și la contestările proiectelor ilegale care afectează mediul  în România.

Asociația Ba Da își propune, prin proiectul „Club ECO”, crearea un club în cadrul unei școli din orașul Caracal (jud. Olt) pentru a sensibiliza tinerii cu privire la conceptele de dezvoltare durabilă prin metode de educație non-formală și pentru a-i mobiliza să se implice în organizarea de activități împotriva schimbărilor climatice.

 „Eco’n’Roll Castle” este un program de ecologie și conștientizare în rândul tinerilor la Festivalul Electric Castle – 2016 (Cluj), realizat de asociația Manoi. Cu ocazia celei de-a treia participări la Festivalul Electric Castle, asociația își menține obiectivul de a reduce amprenta de carbon şi impactul evenimentului asupra mediului prin promovarea unui stil de viaţă durabil în rândul participanţilor pentru a creşte interesul şi implicarea lor în problemele climatice.

Proiectul „Bike Academy” își propune  promovarea circulației pe bicicletă în rândul tinerilor. Pentru a contracara problemele traficului în oraşul Sfântu Gheorghe, asociaţia Turul Madar doreşte, prin dezvoltarea circulației pe bicicletă, să promoveze mijloace alternative de transport, să înfiinţeze un program de educare a tinerilor şi să implice autorităţile locale.

Franța a găzduit și prezidat reuniunea Paris Climat 2015 cu obiectivul de a ajunge la un acord internațional cuprinzător la nivelul cel mai înalt care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, semnat în 1997 și care a intrat în vigoare din 2005. Conferința de la Paris a adunat 195 de delegații statale, și a implicat numeroși actori nonguvernamentali în cadrul unei negocieri esențiale pentru prezervarea planetei pe viitor.

Citeşte şi: COP21: Companiile europene acuză concurența neloială a firmelor de pe alte continente

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a fost înfiinţată în 2008 şi are ca scop să participe la dezvoltarea orașului București și mai ales, să acționeze pentru protecția spațiilor verzi și a patrimoniului construit. Asociația Salvați Bucureștiul oferă consultanță de specialitate ONG-urilor și cetățenilor interesați de urbanism, construcții, protejarea patrimoniului și protecția mediului.

Asociația Ba Da dezvoltă programe și inițiative pentru proiecte de dezvoltare durabilă și comunitare, și promovează educația pentru protecția mediului încurajând participarea socială a cetățenilor, mai ales a tinerilor. De asemenea, acţiunile sale permit dezvoltarea de politici publice care răspund pe termen scurt şi lung problemelor de mediu.

Creată în 2014, asociația Manoi a participat, pentru prima dată, la Festivalul Electric Castle : „Eco14 : Bigger. Better. Stronger. Greener” , pentru a promova un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Datorită succesului mare, acțiunea este reînnoită în fiecare an („Eco15 : We are the people who will green the world” în 2015). Festivalul Electric Castle este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică electronică din Europa de Est.

Citeşte şi: UPDATE. Soarta mediului, decisă la Paris. Mesajul președintelui Iohannis

Asociația Turul Madar, fondată în 2007, are ca misiune mobilizarea tinerilor pentru dezvoltarea unui mediu sănătos şi participă la dezvoltarea comunitară prin organizarea de diverse proiecte culturale şi educaţionale.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00, la Reședința Franței (Strada Biserica Amzei 13-15).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă