14.4 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialCresc veniturile transportatorilor rutieri. Dar şi pierderile

Cresc veniturile transportatorilor rutieri. Dar şi pierderile

Companiile din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri şi-au crescut veniturile în ultima perioadă. totuși, acest lucru nu se regăseşte şi în performanţa financiară a firmelor. Asta pentru că societățile din sectorul transporturilor au și pierderi mai mari, se arată într-o analiză Coface, potrivit Mediafax.

Principla cauză pentru această situație este mediul concurențial foarte agresiv și piața monopolistă care reuneşte firmele cu un nivel ridicat al potențialului financiar şi operaţional”, explică anbaliza citată.

Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, firmele care au domeniu principal de activitate "transportul rutier de mărfuri" au generat în 2012 o cifră de afaceri totală de 24 miliarde de lei şi 130.233 de locuri de muncă, deţinând astfel o pondere de 3,5% din efectivul de salariaţi înregistrat la nivelul întregii economii, mai scrie Mediafax.

Analizând distribuţia companiilor în funcţie de cifra de afaceri, se poate constata, printre altele, că aproximativ 25% dintre cele care au depus declaraţiile pentru 2012 nu au desfăşurat în realitate nicio activitate şi doar 904 de firme din acest sector au afaceri anuale de peste 1 milion de euro, reprezentând 3% din totalul firmelor active, dar generând aproximativ 63% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector.

Urmârind structura contului de profit şi pierdere, precum şi impactul acestuia asupra soldurilor înregistrate în bilanţurile consolidate, se poate remarca că anul 2012 a fost unul favorabil din punctul de vedere al evoluţiei comerciale, doar 3 din 10 firme înregistrând contracţie a cifrei de afaceri, restul având venituri în creştere, 43% dintre acestea consemnând un avans de peste 25%.

Pe de altă parte, rezultatul net a evoluat mult mai slab, atât din perspectiva valorilor absolute, cât şi a dinamicii acestuia, jumătate dintre companii înregistrând o pierdere netă la finele lui 2012.

Cele mai citite

Acuzații de corupție și abuz de putere

În mijlocul agitației din campania electorală din comuna Vernești, se întețește lupta pentru adevăr între cei care aspiră la putere și cei care...

Ședința de guvern se ține la Brașov

Ședința de guvern programată în ziua de 14 mai 2024 se va desfășura în municipiul Brașov, anunță un comunicat transmis de la Palatul Victoria. Nu...

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă