9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns fabrica Pionierul în insolvenţă

Cum a ajuns fabrica Pionierul în insolvenţă

Societatea Comercială Pionierul este în insolvenţă, din 22 iunie 2015, după ce omul de afaceri israelian Gideon Zelivansky,care a deţinut 91 % din companie a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru înşelăciune, potrivit Agerpres. Compania are în spate o istorie care a început în secolul trecut. 

Astfel, SC Pionierul SA funcționează în Str. Tăbăcarilor 7, sectorul 4, București, iar acționarii săi sunt, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, Cretan Impex 2000 SRL, cu o participație de 0,0648%, GMT Privacom, 0,3677%, Teamset Consultants Ltd, Cipru, — 91,5849%, Asociația Persoanelor Fizice — 7,9826%. Capitalul social al companiei se ridică la 3,034 milioane lei.

Anul trecut, SC Pionierul SA a înregistrat o cifră de afaceri de 1,208 milioane lei (269.529 euro) și o pierdere de 129.811 lei (28.962 euro). Sunt 12 salariați, potrivit datelor publicate de risco.ro.  

Urmașă a unei cunoscute fabrici de încălțăminte, înființată pe la începutul secolului trecut, Societatea Comercială Pionierul SA a luat naștere în decembrie 1990, în baza Legii 15/1990, având un capital social inițial de 120 milioane lei.

Pe 23 aprilie 1993, printr-un Ordin al Agenției Naționale de Privatizare, 30% din capitalul social al SC Pionierul SA a fost arondat Fondului Proprietății Private V Oltenia.

La începutul anului 2007, în acționariatul societății a intrat omul de afaceri israelian Gideon Zelivansky, ca președinte al Consiliului de Administrație, cumpărând acțiuni de la foști salariați. Ulterior, compania și-a extins domeniul de activitate la dezvoltare imobiliară, prin cumpărarea și vânzarea de terenuri și, în perioada următoare, renunță definitiv la fabricarea de încălțăminte. Zelivansky ajunge ușor-ușor să dețină 91% din acțiunile companiei.

Mostafa Gozal, unul dintre foștii acționari de la care Zelivansky cumpărase 27,5% din Pionierul, îi face o plângere pentru că nu și-a primit integral banii. ANAF și DNA încep investigațiile la fosta fabrică și în firmele implicate.

În iunie 2013, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Zelivansky Gideon, administrator al S.C. Z.G. Proiect Solid Developer SRL, acționar al Teamset Consultants LTD și președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Pionierul S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală, ambele în formă continuată, Z.G. Proiect Solid Developer SRL — în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală continuată și Teamset Consultants LTD — pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune și complicitate la evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

Conform rechizitoriului, la finele anului 2006, inculpatul Zelivansky Gideon a decis să achiziționeze, în scopul revânzării, imobilul format din terenul în suprafață de 15.681 mp și construcții cu o suprafață de 10.932 mp, situat în București, zona Unirii — Timpuri Noi, aparținând S.C. Pionierul SA, imobil a cărui valoare era de 15,681 milioane euro.

În acel moment, SC Pionierul SA avea ca obiect de activitate confecționarea unor articole de încălțăminte, un capital social în valoare de 890.802,5 lei și un număr de 356.321 acțiuni nominative în valoare de 2,5 lei.

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Zelivansky Gideon la 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune și la interzicerea, timp de patru ani, a drepturilor de a desfășura activitatea de administrator al unei societăți comerciale.

De asemenea, instanța a dispus ca Zelivansky Gideon să plătească în solidar cu SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL și Teamset Consultants LTD către partea civilă Gozal Mostafa suma de 2.129.010 euro.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Naționala Under-19 a încheiat Turul de Elită cu o victorie în fața Croației! Elevii lui Adrian Dulcea au ratat calificarea la EURO

Selecţionata României Under-19 a încheiat Turul de Elită al Campionatului European de fotbal cu o victorie cu 1-0 obținută în fața Croației, la Varazdin....

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă