11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum au ajuns frații Micula să câștige 82.000.000 euro de la statul...

Cum au ajuns frații Micula să câștige 82.000.000 euro de la statul român

Cetățenii suedezi, Ioan și Viorel Micula au pus sechestru pe acțiunile statului deținute la Petrom fiindcă le-au fost anulate ajutoarele de stat prevăzute într-un acord bilateral româno-suedez. Bucureștiul s-a văzut obligat să renunțe la această înțelegere pentru ca România să devină stat membru al UE.

locarea conturilor unor firme de către Ministerul Finanțelor (MF)? Ceva obișnuit în acești ani, când multe companii au fost împinse în insolvență după ce s-au trezit că Fiscul le-a blocat conturile. Iată însă că în aceeași situație se află și MF. Mai mult, s-a pus sechestru și pe 20% din acțiunile deținute de stat la OMV Petrom. Frații Micula, patronii European Drinks, au reușit să obțină toate acestea după ce, acum un an, au câștigat un proces împotriva MF la Curtea de Arbitraj de la Washington. Decizia este definitivă și irevocabilă, iar statul este obligat să plă-tească 82 milioane euro.

Dacă nu își va achita datoria, aceștia pot vinde acțiunile Petrom. Însă, MF a solicitat anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, formulând şi o contestaţie la executare în faţa instanţelor româneşti.„Sper totuşi ca judecătorii români să aplice legea corect şi să nu dea acţiunile Petrom, care nu sunt ale MF“, a declarat Victor Ponta, care a arătat că pachetul deținut de stat la OMV Petrom valorează pe piață circa 600 de milioane euro. Avocatul Gheorghe Pipe-rea explică pe pagina sa de Facebook că nu are nici o importanță faptul că acțiunile sunt deținute de Ministerul Economiei de-oare–ce debitorul este statul român și orice bunuri din domeniul privat al statului pot fi executate. „Litigiul a durat 8 ani, iar ca să piardă procesul, statul a plătit unui consorțiu de avocați româno-străin 40 milioane euro.

Statul continuă, contrar logicii, acest litigiu arbitral, printr-o acțiune în anulare condusă de același consorțiu, pe nu se știe încă ce alte milioane“, arată Piperea. România a fost reprezentată de firma internațională Freshfields Bruckhaus Deringer și firma locală de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Piperea subliniază că „toți acești bani sunt suportați, până la urmă, de noi, plătitorii de taxe și impozite, deși ei ar trebui imputați acelor persoane fizice care au gestionat greșit și indolent problema, plus celor care, ca reprezentanți ai statului român, au făcut bani, mulți bani, din acest eșec“.

Frații Micula au deschis procesul în anul 2005 la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie sue-deză, au susţinut că statul român nu şi-a respectat an-ga-jamentele referitoare la pro-tecţia reciprocă a investiţiilor cu-prinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România. Între 1991-1999, autorităţile de la Bucureşti au legiferat ca investiţiile în zone defavorizate, care contribuie la dezvoltarea regională, vor fi scutite o perioadă de taxele vamale pe anumite tipuri de importuri şi vor fi scutite temporar de taxa pe profit, pe o perioadă de 2-5 ani, după care vor beneficia de o reducere a acestei taxe. România a decis să elimine ajutorul de stat acordat după ce a început negocierile pentru aderarea la UE astfel încât să se alinieze la legislația europeană.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă