12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCum va evolua economia României până în septembrie

Cum va evolua economia României până în septembrie

Activitatea în sectorul de comerţ cu amănuntul, în industria prelucrătoare, în construcţii şi servicii va crește în perioada iulie – septembrie comparativ cu ultimele trei luni de până acum, arată statisticile INS, formulate pe baza opiniilor managerilor societăţilor comerciale.

Industria prelucrătoare – Tendinţă de creştere moderată a activităţii  

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +25%) şi pentru activitatea din industria metalurgică (sold conjunctural +24%), se arată într-un comunicat al Insitutului Național de Statistică.

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).
Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţiile – Tendinţă de creştere moderată a activităţii  

Potrivit estimărilor din luna iulie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +6%).

Comerţul cu amănuntul – Tendinţă de creştere a activităţii  

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +27%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +26%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). 
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +9%).

Serviciile – Tendinţă de creştere moderată a activităţii  

Conform estimărilor din luna iulie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). În sectorul de servicii, se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă