18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizia ASF privind falimentul Astra Asigurări, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie...

Decizia ASF privind falimentul Astra Asigurări, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie să știe asigurații

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind declanșarea procedurii de faliment la Astra Asigurări a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. 

”Decizia A.S.F. privind declanșarea procedurii de faliment la Astra Asigurări a fost publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment, până la data eventualei denunțări a poliței de asigurare conform legii, pentru deschiderea unui dosar de daună, nou sau anterior acestui moment, sau pentru recuperare primei de asigurare acolo unde cadrul legal permite, asigurații pot să contacteze Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA). Personalul FGA va îndruma asigurații pentru parcurgerea etapelor necesare”, a scris Astra Asigurări pe Facebook. 

Citește și: ASF: Astra Asigurări intră în faliment

Astfel, din acest moment asigurații care au bani de recuperat de la Astra pot solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). 

Totuși, falimentul unui asigurător se hotărăște în instanță și FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Ce obligații are Astra

Astra Asigurări are obligația predării în cel mult 30 de zile către Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA) a evidențelor complete ale dosarelor de daună, precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile aferente acestor dosare, în vederea publicării listei potențialilor creditori în asigurări, conform art. 23 alin. (1) din Legea nr. 503/2004, republicată. 

Citește și: Efectele deciziei ASF de a cere falimentul Astra

De asemenea, Astra Asigurări a menționat că va lua toate măsurile necesare notificării asiguraților atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunță contractele de asigurare încheiate cu Astra, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporțional cu perioadă cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei lor de valabilitate. 

Totodată, orice persoană care invocă un drept de creanță împotrivă asiguratorului că urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară și cea a denunțării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului de Garantare al Asiguraților potrivit dispozițiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților. 

”Împotriva deciziei societatea de asigurare poate face contestație la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București, în termen de 10 zile de la data comunicării, sub sancțiunea decăderii”, se arată în decizia ASF, publicată în Monitorul Oficial. 

Mișu Negrițoi, președintele ASF, a anunțat, miercurea trecută, că Astra Asigurări va intra în faliment, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital. 

 

Cele mai citite

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă