15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDECIZIE. Ministrul Sorin Bușe vrea să preia o aerogară fără mușterii. Aeroportul...

DECIZIE. Ministrul Sorin Bușe vrea să preia o aerogară fără mușterii. Aeroportul Arad, piatră de moară pentru Ministerul Transporturilor

O decizie cel puțin stranie a fost anunțată de ministrul Transporturilor, Sorin Bușe: preluarea de la Consiliul Județean a Aeroportului Arad, aflat în stare de colaps financiar și devenit depozit pentru gunoierii lui Gheorghe Falcă.

Anunțul a fost făcut cu prilejul unei vizite pe care Sorin Bușe a făcut-o la finele săptămânii trecute la Arad, unde s-a întâlnit cu reprezentanții Primăriei și cei ai Consiliului Județean. 

Bușe a anunțat cu acest prilej că s-a decis începerea procedurilor pentru a prelua Aeroportul Arad de la CJ, urmând ca acesta să fu­zioneze cu Aeroportul Timișoara în vederea dezvoltării unui aeroport regional în subordinea mi­nisterului. Oficialul a precizat însă că autoritățile locale ”mai trebuie să rezolve câteva chestiuni administrative“.

Aeroportul Arad e într-o situație financiară dezastruoasă, pentru că este prea aproape (nici 50 km) de cel din Timișoara, care a cunoscut o dezvoltare de invidiat. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, anul trecut Aeroportul Arad SA a înregistrat o pierdere netă de 581.352 lei (aproximativ 132.000 de euro), la o cifră de afaceri de 3,08 milioane de lei (700.000 de euro). Cu alte cuvinte, o pierdere de 20%. Acesteia i se adaugă și datoriile, de aproape 6,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro), pe care le-a acumulat, potrivit cifrelor raportate la Finanțe. 

Spre comparație, Societa­tea Națională Aeroportul Inter­na­țional Traian Vuia Timișoara, care se află în subordinea Minis­terului Transporturilor, are o cifră de afaceri de zece ori mai mare – 31,26 milioane de lei – și un profit de 809.907 lei (aproape 185.000 de euro). Cu alte cuvinte, Aeroportul Timișoara ar urma „să-l țină în cârcă“ pe cel din Arad.

Depozitul gunoierilor lui Falcă

Din cauza faptului că la Arad nu mai sunt de ceva vreme curse regulate, aeroportul a devenit un imens depozit pentru societatea de salubrizare a Primăriei, condusă de Gheorghe Falcă. Toate utilajele pentru curățenie stradală, pubele, cisterne, târnuri, sunt depozitate în jurul aerogării. 

În care aerogară s-au investit recent două milioane de euro, pentru construcția unui mo­dern terminal de Plecări, care a sporit suprafața destinată călătorilor de la 1.300 la 4.200 mp, în urma unei investiții de două milioane de euro finali­zate în luna aprilie a acestui an. Noua construcție are Salon VIP, Salon Mama și Copilul, loc pentru fumat, Wi-Fi, dar lip­sesc mușteriii. Șefii Consiliului Județean se așteptau ca odată cu această investiție să vină și cursele aeriene, lucru care însă nu s-a întâmplat. 

„Nu cred că din punct de vedere economic Aeroportul Arad este o afacere bună. Poate că dacă-l lăsau independentă își găsea o nișă. E complicat pentru un minister să administreze mai multe aeroporturi“, a declarat pentru „România liberă“ Dorin Ivașcu, patronul Regional Air Services, cel care deține de două decenii Aerodromul Tuzla din județul Constanța. 

El a continuat, arătând că un aeroport ar trebui să fie gen­erator de venituri, nu o între­prindere în care cineva să bage bani: „Unde ați mai întâlnit ca un mi­nister să aibă în subordine aeroporturi și companii aeriene? La noi, majoritatea aeroporturilor sunt mâncătoare de bani“. 

Chiar dacă un pic mai rezervat, și David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca, privește cu suspiciune posibila trecere a Aeroportului Arad la Ministerul Transporturilor. „Pentru fuziunea celor două aeroporturi, va trebui o analiză la Consiliul Concurenței. Apoi, nu trebuie să uităm faptul că Fondul Proprietatea deține 20% din ac­ți­unile Aeroportului Timi­șoara, deci trebuie consul­tați toți acționarii. Cred că această decizie va genera dezbateri locale și în județul Arad, și în județul Timiș. Comu­nitățile locale, parlamentarii locali se vor implica în aceste dezbateri”, a declarat Ciceo pentru „România liberă“.  

EVALUARE. 12 aeroporturi, administrate de consiliile județene

În România sunt în momentul de față 16 aeroporturi funcționale, plus cel de la Caransebeș, care a fost lăsat în paragină de fostul deputat PSD Iosif Armaș, cel care a pus pe butuci și stațiunea Băile Herculane. Dintre acestea, Ministerul Transporturilor deține doar patru – București Otopeni și Băneasa, grupate în Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), Timișoara și Constanța Mihail Kogălniceanu. Celelalte 12 aeroporturi sunt administrate de consiliile județene, iar pentru cel din Bacău a existat chiar un contract de concesiune cu firma Blue Aero a lui Nelu Iordache, care însă a fost denunțat de autoritățile locale din cauza neefectuării investițiilor promise.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă