13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDescindere nejustificată la sediul central și punctele de lucru ale Megaconstruct

Descindere nejustificată la sediul central și punctele de lucru ale Megaconstruct

Pe 21 și 22 Martie 2017 Consiliul Concurenței a blocat inopinat activitatea societății Megaconstruct, pe motiv că ar fi vinovată de practici anticoncurențiale. Nu numai că este o premieră în domeniul furnizării și distribuției gazelor, însă, mai mult decât atât, Curtea de Apel a secretizat dosarul – situație fără precedent, care ridică un mare semn de întrebare în ceea ce privește aplicarea corectă a legilor constituționale într-un stat democratic.

Înființată în 1993, Megaconstruct SA activează în domeniul gazelor naturale – în baza licențelor și autorizațiilor eliberate în 2004 de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) – desfășurând în 7 județe activități de furnizare și distribuție a gazelor naturale, proiectare și execuție a sistemelor de distribuție și instalațiilor de utilizare, precum și alte servicii conexe sectorului gazelor naturale.

Firmele Mega Conect SRL (distribuitor echipamente și executant instalații de utilizare a gazului) şi Instalaţii Montaj Tehnologic SRL (executant rețele de distribuție gaze naturale, racorduri la rețea și instalații de utilizare a gazului) sunt subcontractori, din 2013 implementând o parte din proiectele Megaconstruct SA, alături de alți subcontractori.

Scopul acestei investigații – generată de un denunțător ‚de serviciu’, de altfel concurent al Megaconstruct – era să dovedească abuzul de poziţie dominantă al Megaconstruct SA, care, conform plângerii, ar condiţiona distribuţia de gaze naturale de realizarea instalaţiilor de utilizare a acestora. Din declarațiile angajaților Megaconstruct, care au oferit în mod transparent tot suportul inspectorilor Consiliului Concurenței, oricât de mult s-au străduit verificând documentele societății, aceștia nu au găsit nicio dovadă pentru a-și argumenta dosarul.

Cătălin Daniel Ivan, Director General Megaconstruct, declară: „Suntem surprinși de rapiditatea cu care Consiliul Concurenței a lansat acest comunicat de presă, deoarece astfel de știri sunt sensibile pentru piața de distribuție&furnizare gaze naturale în care activăm și pot avea un impact comercial devastator asupra veniturilor societății și implicit asupra taxelor pe care societatea le plătește la bugetul statului. Referitor la forța disproporționată prin care Consiliul Concurenței a ales să deruleze acest control, nu pot decât să-mi exprim indignarea și în același timp dezamăgirea că într-un regim democratic suntem tratați astfel. În data de 21.03.2017 24, inspectorii au blocat concomitent sediul și toate punctele de lucru ale societății prezentând 2 mandate autorizate de către Curtea de Apel la propunerea Consiliului Concurenței – preluate integral în regim copy-paste în încheierile nr. 7 și 8 din 15.03.2017. Îngrijorător este că, încercând să ne formulăm apărarea, am aflat că anexele depuse la dosarul cauzei de către Consiliul Concurenței aveau specificată solicitarea de secretizare, admisă de Curtea de Apel.  Este incredibil că această instituție a statului de drept a ales o astfel de măsură antidemocratică, domeniul verificat de aceștia, respectiv Execuție instalații de utilizare, reprezentând doar 5% din cifra de afaceri a societății.

Consiliul Concurenței, prin comunicatul transmis presei, face o confuzie regretabilă între serviciile conexe reglementate prin Ord /140/2015 al ANRE și instalațiile de utilizare a gazelor naturale reglementate prin Ord 32/2012, întrucât una dintre activități este aferentă sectorului reglementat (obligație legală a operatorului de distribuție) iar cealaltă se desfășoară în regim concurențial pe piața liberă. De altfel,  la baza acestei investigații a stat o sesizare neserioasă, autorul acesteia formulând și în trecut o serie de petiții la numeroase autorități ale statului, dovedite ulterior a fi neîntemeiate. Pe toată perioada desfășurării controlului inopinat, societatea a pus la dispoziția inspectorilor de concurență toate informațiile solicitate de aceștia, informații care apreciem că vor conduce la concluzia că suspiciunea este total neîntemeiată.” 

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Preliminarii EURO U21. Naționala de tineret, victorie in extremis în Armenia

Selecționata Under 21 a României s-a impus cu 1-0 pe terenul Armeniei, grație unui gol marcat în minutul 90, și continuă cursa de calificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă