15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDiferenţa dintre statistică şi realitate. Aeroportul Băneasa uimeşte Europa: Traficul a crescut...

Diferenţa dintre statistică şi realitate. Aeroportul Băneasa uimeşte Europa: Traficul a crescut de la 12 la 27 de călători pe zi

Cele două aeroporturi ale Capitalei au ajuns în top 5 european al aerogărilor care au înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a traficului.

Aeroporturile Henri Coandă Otopeni și Aurel Vlaicu Băneasa au fost clasate de către Airports Council International – Europe în top 5 european al aerogărilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în anul 2016. Anunţul a fost făcut ieri de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează atât Băneasa, cât şi Otopeni. 

La categoria aeroporturilor cu trafic de 5 – 10 milioane de pasageri pe an, Henri Coandă, care a avut o creștere de 18,3% a traficului aerian, a ocupat al patrulea loc, după aeroporturile Berlin Schoenefeld, Larnaca (Cipru) și Faro (Portugalia), fiind urmat de aeroportul din Porto (Portugalia). La rândul lui, Aeroportul Băneasa a ocupat al treilea loc european, la categoria sub cinci milioane de pasageri pe an, unde clasamentul este următorul: Oradea, Iași, București Băneasa (cu o creștere de 121,8% a traficului aerian), Bruges și Harkov (Ucraina), precizează CNAB. 
Dar să vedem ce înseamnă, în valori absolute, creşterea precum Făt Frumos pe care a înregistrat-o anul trecut Aeroportul Băneasa, pentru că topul respectiv a fost făcut exclusiv pe baza procentelor cu care s-a majorat numărul de pasageri. „Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a înregistrat în anul 2016, pe cele două aeroporturi ale Capitalei – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu, un număr record de 10,99 milioane de pasageri şi 120,7 mii de mişcări aeronave (aterizări şi decolări). Din total, pe AIHCB s-au înregistrat 10,98 milioane de pasageri şi 108,2 mii de mişcări de aeronave”, se arată în comunicat dat publicităţii de CNAB.

Doar 10.000 de pasageri pe an

Făcând diferenţa, rezultă că Aeroportul Băneasa a avut anul trecut 10.000 de pasageri, adică 27,4 călători pe zi, în medie. Ţinând cont de faptul că aceasta este cifra rezultată ca urmare a unei creşteri de 121,8%, concluzia este că în 2015 doar 12,35 pasageri au apelat în medie în fiecare zi la serviciile aeroportului. 
„Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti depăşeşte tendinţa generală înregistrată la nivel european, de 5,1%. În plus, pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului de mişcări de aeronave, devansând şi la acest capitol trendul european, care a ajuns anul trecut la 3,2%. Astfel, anul trecut, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015”, mai precizează compania din subordinea Ministerului Transporturilor.
Dincolo de euforia recunoaşterii europene, însă, în cazul Aeroportului Băneasa asistăm la o creştere spectaculoasă în procente, dar de tot râsul în cifre absolute. 

Decizia controversată a lui Berceanu, luată de Boagiu

Închiderea Aeroportului Băneasa pentru curse aviatice regulate a fost extrem de controversată la vremea respectivă. În ultimul an în care aici au operat cursele low-cost, și anume 2011, Băneasa a avut un număr-record de pasageri – peste două milioane. Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a decis mutarea companiilor low-cost la Otopeni și transformarea aerogării Băneasa în una de business. Decizia propriu-zisă a fost luată însă în mandatul Ancăi Boagiu.
De-a lungul ultimelor decenii, nu puține au fost presiunile dezvoltatorilor imobiliari de a închide Aeroportul Băneasa, pentru că numeroase „VIP-uri“ își făcuseră vile în imediata apro­piere a pistei și erau deranjate de zgomotul avioanelor. Pe 25 martie 2012, pista a fost închisă traficului pentru cursele low-cost, care au fost mutate la Otopeni. Presa a relatat la vremea respectivă că cel care a urgentat închiderea aeroportului a fost prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu, care locuiește în cartierul Henry Coandă din Voluntari, în imediata apropiere a pistei.
Este posibil însă ca în curând, locatarii vilelor de lux din nordul Bucureștilor să fie nevoiţi să se obișnuiască din nou cu zgomotul aeronavelor Boeing 737. Ultima extindere a Aeroportului Otopeni a avut loc pe 6 noiembrie 2012, când a fost inaugurat noul terminal Plecări, cu o suprafaţă de 19.600 mp. Lucrările de construcţie au început în vara lui 2011 și au durat 17 luni, un record pentru România. De atunci nimeni nu a mai făcut nimic pentru extinderea aerogării, care a devenit supraaglomerată,poate și pentru că în acest interval au fost nu mai puţin de nouă miniștri ai Transporturilor.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă