12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Electrica vrea să atragă minim 435 de milioane de euro prin...

UPDATE: Electrica vrea să atragă minim 435 de milioane de euro prin listare la bursă

Electrica scoate la vânzare 51% din acţiunile pe care le deține printr-o ofertă publică iniţială pe bursă și vrea să atragă astfel cel pușin 435 de milioane de euro. Prețul acțiunilor începe la prețuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, informează Mediafax.

UPDATE 16.00:

"Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România. Societatea se va lista dacă va obţine minm 435 de milioane de euro. Este o dovadă de curaj să încercăm 51% listare pe piaţa de capital din România", a declarat ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, după şedinţa de Guvern.

El a adăugat că oferta de listare la bursă a Electrica este o modalitate de încurajare a pieţei autohtone de capital, este o dovadă şi un angajament al Guvernului de a transparentiza şi de a îmbunătăţi performaenţele companiilor de stat.

"Este o dovadă că statul în momentul de faţă este dispus să continue privatizările, însă la un preţ corect, la un preţ care să fie avantajos şi pentru stat, pentru că mai ales în contextul ultimelor dezvoltări în care România şi-a îmbunătăţit ratingul de ţară suntem în situaţia în care putem să vindem şi suntem dispuşi să vindem dacă preţul este unul corect", a spus ministrul,potrivit Mediafax.

Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

În acest sens, ministrul a anunțat că săptămâna viitoare se va afla la Londra pentru a promova Electrica pe piaţa de capital londoneză şi a afirmat că speră ca oferta să fie încheiată în jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectivă să fie pe 3 iulie.

Prospectul ofertei va fi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după publicarea în Monitor a hotărârii de guvern privind stabilirea preţului.

Preţul final de vânzare va fi stabilit în funcţie subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, care pot plasa ordinele la preţuri cuprinse oriunde în intervalul 11 lei/titlu – 13,5 lei/titlu. Micii investitori vor cumpăra acţiunile la un preţ ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
Raportat la preţul mic, întreaga companie este evaluată la 3,821 miliarde lei (869,3 milioane euro), iar în funcţie de preţul maxim valoarea este de 4,69 miliarde lei (1,066 miliarde euro).

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 51% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei (177,18 milioane de titluri) către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Cele mai citite

Guvernul va aproba subvenții de 365 de milioane de lei pentru fermieri

Guvernul Ciolacu urmează să aprobe suplimentarea cu 365 de milioane de lei a subvențiilor pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Suplimentarea este aferentă...

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...
Ultima oră
Pe aceeași temă