14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFabrica de camembert ardelenesc va fi redeschisă

Fabrica de camembert ardelenesc va fi redeschisă

Una dintre cele mai faimoase fabrici de brânzeturi din Transilvania, cea din Țaga, va fi redeschisă. Ea produce faimoasa brânză de Năsal, care a primit supranumele de „camembertul ardelenesc“. Fabrica fusese închisă acum un an de către conducerea companiei FrieslandCampina, în cadrul unui plan de reducere a costurilor subsidiarei sale din Transilvania, Napolact.

Însă închiderea fabricii din Țaga a însemnat, practic, renunțarea la un segment important de piață, aflat în continuă creștere, ceea ce a dus la reevaluarea deciziei companiei cu capital olandez. În cele din urmă, conducerea FrieslandCampina a acceptat să redeschidă fabrica din Țaga, în cooperare cu clusterul agricol înființat la inițiativa conducerii Consiliului Județean Cluj.

„FrieslandCampina România a încheiat un acord cu Fabrica de Brânzeturi Transilvania pentru reluarea producției de la fabrica din Țaga. Acordul oferă dreptul societății Fabrica de Brânzeturi Transilvania de a opera fabrica de brânză din comuna Țaga, județul Cluj. Asociatul majoritar al societății este AgroTransilvania Cluster, având ca partener asociat Cooperativa Agricolă Someș-Arieș“, au anunțat reprezentanții AgroTransilvania Cluster.

Legenda spune că secretul brânzei de Năsal a fost descoperit de ţăranii care au furat caşul unui grof care stăpănea domeniul local şi l-au ascuns într-o grotă. În acea grotă există o ciupercă din categoria mucegaiului nobil, care a transformat cașul într-un soi extrem de bun de brânză. Groful i-a iertat pe săteni, însă a confiscat grota, unde și-a depozitat în continuare brânza și cașul. Dincolo de legendă, pe poarta fabricii de la Ţaga, judeţul Cluj, ieșeau, anual 50-55 de tone de brânzeturi.

Cel mai cunoscut produs era „Brânza de Năsal“, o delicatesă care poate concura oricând cu specialităţile franţuzeşti. Brânza ieșea pe poarta făbricuţei după 21 de zile din momentul în care este livrat laptele proaspăt de vacă din care este făcută. „Produsul finit este o brânză cremoasă în interior, cu crustă roşiatică şi gust specific, uşor picant, ca urmare a transformării cașului sub acțiunea mucegaiului nobil“, spun cei care au vizitat fabrica din inima Transilvaniei.

Ce se va întâmpla de acum înainte

Fabrica de brânză din comuna Țaga este deținută de compania Friesland Campina România și se află în conservare de la 1 iunie 2013.

„Pentru a implementa un model de afaceri sustenabil, acordul prevede producția Brânzei de Năsal, sub brandul Napolact, dar și a altor tipuri de brânzeturi, sub brandurile proprii ale AgroTransilvania Cluster“, scrie ClujToday.ro.

„Suntem extrem de bucuroși că am reușit, prin această soluție inedită de business,să reluăm activitatea în fabrica de la Țaga, o unitate-unicat în Ardeal. În momentul în care am anunțat intrarea în conservare a unității de la Țaga, consumatorii, dar și alți membri ai comunităților locale ne-au trimis numeroase mesaje prin care își exprimau regretul că nu vor mai putea cumpăra Brânza de Năsal. Suntem mulțumiți că Năsal Napolact va fi, în curând, disponibilă din nou pe piață. Ne așteptăm ca producția să fie reluată în câteva luni“, a declarat Cornel Cărămizaru, director de vânzări al FrieslandCampina România.

„Acordul de parteneriat cu FrieslandCampina România reprezintă pentru noi, ca structură asociativă ce promovează investițiile în sectorul agroindustrial transilvănean, o oportunitate de a duce mai departe rețetele și tradițiile clujene, indiferent de contextul economic. Grota de la Țaga, în care se maturează brânzeturile, face parte din patrimoniul Transilvaniei și este de datoria noastră să facem tot ce este posibil să susținem procesul de producție de aici“, a declarat Felix Arion, manager general al AgroTransilvania Cluster.

FrieslandCampina România este parte a companiei olandeze Friesland Campina, organizație cu tradiție în colectarea laptelui și fabricarea de produse lactate. Practic, este vorba de o cooperativă a fermierilor olandezi, care s-au asociat pentru a procesa împreună laptele pe care îl produceau și care a cunoscut un asemenea succes încât s-a transformat treptat într-o companie multinațională.

Societatea care va produce brânza de Năsal a fost înființată de AgroTransilvaniaCluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someș-Arieș.  

CLUSTER – Ce înseamnă clusterul agricol?

AgroTransilvania Cluster este o structură formată din agenți economici, entități de cercetare, instituții și catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean. Clusterul este o formă de organizare încurajată de Comisia Europeană, pentru punerea în contact a cercetătorilor științifici, de genul celor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, de la Facultatea de Biologie-Geologie a Universității Babeș-Bolyai sau cei de la secțiile care studiază mașinile agricole de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu organizații ale fermielor, cu unități de producție și procesare, cu autorități publice și cu societatea civilă, de genul asociațiilor care promovează agricultura ecologică.

Partenerul clusterului clujean în Fabrica de Brânzeturi Transilvania este o cooperativă formată din peste 50 de ferme, care cresc împreună peste 2.000 de vaci de lapte, după cum afirmă reprezentanții Cooperativei Someș-Arieș. ”Inițiativa de a reuni în aceeași structură actori importanți din sectorul agroindustrial clujean și transilvănean îi aparține Consiliului Județean Cluj.

AgroTransilvania Cluster își propune să fie un pol integrator al dezvoltării durabile pentru sectorul agroindustrial transilvănean, fapt pentru care și-a asumat misiunea de a promova și implementa proiecte concrete, operarea fabricii de la Țaga fiind unul dintre aceastea”, spun reprezentanții Consiliului Județean.Deschise.

Cele mai citite

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...
Ultima oră
Pe aceeași temă