22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFalimentul Astra gonește giganţii internaționali ai asigurărilor

Falimentul Astra gonește giganţii internaționali ai asigurărilor

După un an de administrare specială, Astra Asigurări are aproape 50.000 de dosare de daună deschise, iar numărul creşte în ritm de 3.000-4.000 pe lună. De gestionare se ocupau sute de angajaţi, însă, odată cu declanşarea procedurilor de faliment, rolul lor ar reveni celor câţiva oameni de la Fondul de Garantare. Contractele Astra Asigurări erau acoperite prin contracte de reasigurare în valoare de peste două miliarde de euro. Companiile cu care erau încheiate înţelegerile au început deja să le denunţe lăsând FGA să plătească eventualele daune.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor este singura insituţie care are dreptul legal de a gestiona dosarele de daună ce curg dinspre Astra Asigurări, societate căreia i-a fost ridicată licenţa. O spune chiar legea de  funcţionare a Fondului de Garantare care mai arată că organismul este format dintr-un Consiliu de Administraţie alcătuit din trei reprezentanţi ai ASF şi ai Ministerului Finanţelor, plus o conducere executivă restrânsă. Întreg aparatul FGA se rezumă astfel la maximum zece persoane care operează tot atâtea computere.

Fondul nu are încă nici măcar un sediu propriu, el funcţionând în clădirea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cu toatea acestea, angajaţii FGA vor trebui să gestioneze, doar într-o primă fază, aproape 50.000 de dosare de daună care sunt deja deschise la Astra Asigurări. Numărul acestor dosare creşte pe zi ce trece. Doar cei peste 800.000 de asiguraţi cu poliţe RCA la Astra comit, în fiecare lună, în jur de 2.500 de  accidente, care înseamnă tot atâtea dosare de daună. La două săptămâni după ce procedurile de faliment au început, punând angajaţii Astra în imposibilitatea de a-şi mai face treaba, Fondul nu a început încă activitatea de constatare şi evaluare a daunelor.

Ca efect al acestui blocaj, arată sursele noastre, call-centerul ASF este mai ocupat ca niciodată. La autoritate sună zilnic în jur de 300-350 de persoane care au reclamaţii în legătură cu situaţia de la Astra. Înainte de anunţul privind ridicarea licenţei şi declanşarea procedurilor de faliment sunau doar câteva zeci de persoane.

Bâlbăieli şi un cadou nesperat pentru firmele „necrofage“

Procedurile ce trebuie urmate pentru administrarea dosarelor Astra nu par a fi suficient de clare nici măcar pentru conducerea Fondului de Garantare. Carmen Radu, preşedintele FGA, a repetat cu ocazia anunţului privind falimentul Astra, că, până un judecător aprobă cererea ASF, constatarea şi evaluarea daunelor o vor face angajaţii Astra Asigurări. „Astra va continua să existe până când se declanşează efectiv procedura de faliment. Dacă nu mai au dreptul să vândă, nu înseamnă că nu vor avea obligaţia să gestioneze în continuare dosarele de daună. Ar trebui să şi plătească din ele, în măsura în care dispun de lichidităţi“, a spus şefa FGA.

Cu toate acestea, legea şi procedurile interne ale ASF arată clar că, după ridicarea licenţei, singura entitate care se poate ocupa de constatare şi evaluare este FGA. Pentru că a înţeles că nu poate gestiona un număr atât de mare de dosare cu doar câteva persoane, ASF a anunţat că ia în calcul angajarea uneia sau multor firme specializate în regularizarea daunelor. Înainte ca ASF să demareze aceste proceduri însă, au apărut deja pe piaţă asemenea oferte.

Persoana care urmează să fie despăgubită ar trebui să apeleze la respectivele firme contra unui comision. Altrenativa o constituie o perioadă de aşteptare nedeterminată, cel puţin până când FGA reuşeşte să încheie un contract cu firme specializate. Aceste firme vor fi plătite din disponibilităţile FGA, adică din contribuţiile tuturor firmelor de asigurare din România, ceea ce ar putea duce la creşterea tarifelor pentru asigurări.   

Reasigurare de peste 2.000.000.000 €

Societatea Astra Asigurări, a cărei licenţă a fost ridicată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, avea contracte de peste 2 miliarde euro cu cele mai mari firme de reasigurare din lume. Aceste înţelegeri garantau clienţilor faptul că vor fi despăgubiţi, chiar şi în situaţia în care dauna lor depăşeşte posibilităţile companiei. Din momentul în care Astra a fost introdusă în procedura de faliment, clienţii nu mai pot avea această garanţie. Rolul firmelor de reasigurare, care au început deja să denunţe masiv contractele, va fi preluat de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, însă doar în anumite limite.

Potrivit legii, FGA plăteşte doar 450.000 de lei (100.000) de euro pentru fiecare dosar de daună. Este încă neclar ce se va întâmpla dacă un client va câştiga în justiţie dreptul de a primi întreaga despăgubire, însă este foarte probabil ca banii să vină tot de la FGA, în condiţiile în care acesta va fi unic administrator al Astra.  Portofoliul Astra cuprindea  contracte complexe de valori mari. De exemplu, Astra Asigurări a fost o prezenţă importantă pe zona asigurărilor din domeniul aviatic sau în domeniul transportului maritim. În aceste domenii, se asigură sume uriaşe, iar poliţele sunt întotdeauna însoţite de reasigurare.

Spre exemplu, Astra a plătit cea mai mare despăgubire din istoria aviaţiei din România, în valoare de peste 30 de milioane de dolari. Astra mai are contracte cu flote maritime sau cu armatori care gestionează nave cargo. Un incident petrecut cu un petrolier, de exemplu, ar genera costuri de zeci de milioane de euro care, în lipsa reasigurării, vor trebui suportate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor.  Disponibilităţile FGA se ridică în acest moment la doar 200 de milioane de euro.

Nimic fără reasigurare

Reasigurarea este un element esenţial în industria asigurărilor. Există tipuri de poliţe care se reasigură în mod obligatoriu integral pentru a exista certitudinea că banii vor fi plătitţi în caz de daună. Există două tipuri de reasigurare. Cel mai utilizat este cel de “excedent de daună“ care presupune că firma de asigurare îşi asumă plata despăgubirilor doar până la un anumit nivel, restul banilor venind de la firma de reasigurare. Un alt domeniu în care reasigurarea este esenţială este cel al asigurărilor de calamitate acolo unde Astra are iar o prezenţă semnificativă. În cazul unui eveniment major (cutremur sau inundaţie) şi în lipsa unui contract de reasigurare valabil, şi aceste obligaţii merg către Fond. Astra avea o expunere de sute de milioane de euro pe asigurările de calamitate.   

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...
Ultima oră
Pe aceeași temă