16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialFirmele au spart pușculița în martie

Firmele au spart pușculița în martie

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 1,9% comparativ cu februarie, în timp ce populația a avut economii cu doar 1% mai mici (calculele includ și dobânzile bonificate).

Depozitele populaţiei şi firmelor au înregistrat o diminuare cu 1,1% faţă de februarie, la 214,06 miliarde lei, arată BNR. Fenomenul poate exprima migrarea spre alt tip de plasamente odată cu reducerea severă a dobânzilor la termen dar și lipsa veniturilor din activitatea de bază ceea duce la consumarea sumelor economisite.

Economiile în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 1%, la 81,12 miliarde lei, iar faţă de martie anul trecut au înregistrat o creştere de 5,4% (4,4% în termeni reali). Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 1,9% comparativ cu februarie, la 57,84 miliarde lei, dar au crescut cu 14,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru componenta în valută, economiile populaţiei şi companiilor exprimate în lei s-au diminuat cu 0,7%, la 75,09 miliarde lei (exprimate în euro, au crescut cu 0,3%, la 16,85 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele au avansat cu 2,4% (în euro, cu 1,4%). Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 0,7% (în euro s-au redus cu 0,2%), iar ale firmelor s-au majorat cu 5,7% (în euro cu 4,7%).

Se comprimă creditul în valută

Creditul pentru populaţie şi firme a scăzut în martie cu 0,2% faţă de februarie, la 217,86 miliarde lei, pe fondul avansului împrumuturilor în lei cu 2,3%, la 88,13 miliarde lei, în timp ce finanţările în valută exprimate în lei s-au redus cu 1,9%, la 129,73 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

La 31 martie 2014, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 2,7% (-3,7% în termeni reali) faţă de 31 martie 2013, pe seama majorării cu 4,7% a componentei în lei (3,7% în termeni reali) şi a diminuării cu 7,2% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 8%). Creditul guvernamental s-a redus cu 2,7%, la 81,92 miliarde lei, dar comparativ cu martie 2013 a consemnat o creştere de 12%.  

Cele mai citite

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Consiliul Concurenței dorește o liberalizare a pieței de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe de o parte, întărirea reglementării pe zona de transport alternativ, iar pe...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...
Ultima oră
Pe aceeași temă