13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul ambasador SUA, Nicholas Taubman, susține că ExxonMobil a descoperit resurse uriașe...

Fostul ambasador SUA, Nicholas Taubman, susține că ExxonMobil a descoperit resurse uriașe de gaze în România. Românii au ”moştenirea şi viitorul sub picioare”

Fostul ambasador al SUA în România, Nicholas Taubman, a declarat, vineri, pentru Adevărul, că  ExxonMobil a descoperit în țara noastră resurse uriaşe de ţiţei şi gaze. România are resurse majore de ţiţei şi gaze, iar asta în câmpuri despre care se credea că sunt epuizate, arată diplomatul american.

”Moştenirea României pentru următorii 100 de ani se află sub picioarele voastre. Spre exemplu, câmpurile gazeifere din Ploieşti, despre care se credea că au fost epuizate din cauza exploatării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au încă mai mult ţiţei şi gaze decât volumul total pe care l-aţi extras în ultima sută de ani. Apoi, un alt exemplu bun este că sub platforma continentală a României din Marea Neagră se găsesc aproximativ – şi este o estimare precaută – 25.000 de miliarde de picioare cubice de gaze”, a declarat Nicholas Taubman pentru Adevărul.

Taubman a mai spus că sunt oportunităţi la dispoziţia României și că este responsabilitatea ţării să urmărească faptul administrarea acestor resurse şi exploatarea lor corectă din punct de vedere al mediului înconjurător. ”Ea poate rămâne în mediul privat, însă trebuie să vă asiguraţi că guvernul are putere de supraveghere. Capitaliştii uită uneori să facă lucrul bun, în interesul de a-şi maximiza profitul. Supravegherea din partea Guvernului este foarte importantă”, a mai spus oficialul american.

Fostul ambasador este de părere că Guvernul României trebuie să-și asume conducerea și să ia iniţiativa, să urmărească finalizarea proiectelor şi să consolideze lor, să prezinte un plan şi un orar din care să reiasă care companie se va ocupa de fiecare segment şi să se asigure că aceste companii sunt încurajate.

”Să vă asiguraţi că faceţi tot ceea ce se poate legal pentru a le uşura munca, nu faceţi reglementările atât de dificile încât să-şi dorească să plece acasă şi să uite de voi. Asta este ceea ce poate face Guvernul.  

Din punct de vedere al banilor, companiile petroliere, companiile energetice au destui bani şi se pot ocupa singure de investiţii. Dar au nevoie de sprijin aici din multe puncte de vedere. Au nevoie ca specialiştii să iasă în faţă din şcolile şi din universităţile române şi să facă parte din aceste proiecte. Au nevoie de o primire bună, să simtă că sunt dorite şi că este nevoie de ele. Atât şi vă veţi înţelege bine cu ele”, a mai spus Nicholas Taubman.

Totodată, în cadrul Bucharest Forum 2014, Taubman a declarat că România poate fi un punct important pe drumul mătăsii şi poate fi un generator de energie pentru această regiune, precizând că românii au ”moştenirea şi viitorul sub picioare”, prin energie, potrivit Mediafax.

România îşi are moştenirea şi viitorul sub propriile picioare, şi este ceva ce nu cred că cetăţeanul obişnuit realizează, dar are această moştenire aici, acum, pentru următorii o sută de ani, şi aceasta este energia”, a declarat Nicholas Taubman, referindu-se la explorările Exxon din Marea Neagră.

El a precizat că ştie, potrivit unor surse de încredere, că peste 25 trilioane metri cubi de gaz se află în această zonă, fiind vorba despre o cantitate care ajunge pentru următorii o sută de ani.

”Ştiu că se vorbeşte despre multe pieţe de desfacere în Estul Europei, Ucraina şi Republica Moldova, dar Vestul Europei trebuie să fie cea mai bună piaţă a voastră, şi trebuie să găsiţi o soluţie să ajungeţi acolo, dacă sunteţi perseverenţi, dacă aveţi produsele şi sunteţi credibili”, a mai spus Taubman.

”România poate fi un punct important de pe drumul mătăsii şi poate fi un generator de energie pentru această regiune”, a mai spus Taubman, precizând că, dacă România vrea să fie mai influentă în întreaga Europă, trebuie să aibă trei caracteristici.

Fostul ambasador al SUA în România a arătat că primul atu al României, dacă doreşte această influenţă, îl reprezintă oamenii şi a adăugat că România are o populaţie de 21 de milioane de locuitori, din care mulţi muncesc prin întreaga Europă şi pot fi atraşi înapoi.

”Oamenii sunt importanţi, iar oamenii din România muncesc din greu, au un nivel de educaţie bun”, a adăugat el.

A doua caracteristică pe care România trebuie să o aibă este o economie puternică, a spus Taubman, precizând că ”acesta este un lucru pe care România nu îl are dezvoltat aşa cum trebuie”.

”Energia va fi un factor catalizator al transformării României. România poate fi partea de început a segmentului european al drumului mătăsii”, a mai precizat acesta.

”Al treilea lucru pe care trebuie să îl aveţi este o armată puternică. Vă trebuie o armată puternică, pentru că este bine să preveniţi situaţiile în care cineva, un vecin sau altul, doreşte să vă deposedeze de aceste bunuri pe care le aveţi”, a mai spus fostul ambasador al SUA.

Nicholas Taubman a mai declarat că şi-ar dori ca România să costruiască un sistem de transport la cele mai înalte standarde.

”Autostrada Transilvania ar fi fost extrem de bună pentru a aduce oportunităţi investiţionale în această zonă, dar a eşuat şi este în acelaşi stadiu în care era când eram eu aici”, a precizat Taubman.

”Sunt lucruri pe care trebuie să le construiţi, trebuie să aveţi poduri mai înalte, trebuie să aveţi drumuri mai multe şi mai bune. Ceea ce trebuie să mai faceţi este să aveţi conexiune pe fibră optică, care să ajungă în fiecare parte a ţării. Industria nu va exista dacă nu veţi avea conexiune de internet către întreaga lume, iar această conexiune trebuie să fie foarte rapidă”, a mai comentat Nicholas Taubman.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă