7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFrăţia OMV-Gazprom

Frăţia OMV-Gazprom

 

Deşi Uniunea Europeană a decis renunţarea la construirea gazoductului South Stream, în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei, şi a cerut europenilor ca negocierile cu Rusia să fie făcute ca un bloc, Austria a ocolit Comisia Europeană şi a încheiat propriul acord bilateral cu Moscova privind construirea conductei de transportare a gazului rusesc.

Acordul privind gazoductul South Stream, care va fi construit pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, spre Europa Centrală, arată dificultatea UE în crearea unei politici energetice unite faţă de Moscova, în această perioadă de criză în Ucraina. Deşi responsabilii UE cer Europei să reducă dependenţa de gazul rusesc, întreprinderi private şi publice – susţinute de politicieni – merg înainte cu proiectele de a cumpăra din ce în ce mai mult. Firma austriacă OMV a acceptat săptămâna trecută un acord cu Gazprom, gigantul gazier rusesc, să realizeze gazoductul South Stream, eliminând Italia, care dorea finalizarea proiectului. Comisia Europeană a pus aprobarea proiectului South Stream în aşteptare după ce Kremlinul a anexat regiunea ucraineană Crimeea, în speranţa că Rusia va opri intervenţia sa în Ucraina. Dar, Rusia şi Austria au făcut propria înţelegere şi partea austriacă a motivat acordul asupra South Stream de abandonarea proiectului Nabucco în favoarea conductei rivale Trans-Adriatic Pipeline (TAP), în Italia. Era eşecul unor ani de lobby austriac, pe care UE l-a susţinut iniţial, pentru ca Nabucco să transporte gaz din Azerbaidjan spre Europa Centrală.

Acordul demonstrează că, atunci când este vorba de diplomaţia gazului natural, ţările europene au mereu propriile interese divergente, dificil de reunit sub drapelul UE. Calendarul operaţiunii coincide cu anunţarea de către autorităţile de la Bruxelles de noi sancţiuni pentru a presa Kremlinul să reducă susţinerea separatiştilor pro-ruşi din Ucraina, iar pactul OMV-Gazprom este în dezacord cu politica oficială a Uniunii. „Dezvoltările internaţionale actuale demonstrează încă o dată că, pe termen lung, nu ne-am diversificat sursele noastre de energie şi nici rutele noastre”, a declarat ministrul austriac al Energiei, Reinhold Mitterlehner.

„Prin finalul gazoductului South Stream la Baumgarten, ne vom apropia de acest obiectiv.” Surse din Gazprom au precizat că gigantul rus s-a apropiat de Austria în ultimele săptămâni şi a încheiat acordul cât de rapid posibil. Gazprom şi OMV vizează obţinerea autorizărilor restante până la finalul anului viitor şi doresc să livreze gaz în 2017. Pentru Rusia, acest proiect este un semnal clar adresat Ucrainei că intenţionează să evite orice perturbări de aprovizionare pe viitor, South Stream urmând să ocolească teritoriul ucrainean.

Sabotarea Bruxelles-ului

Acordul Gazprom-OMV urmăreşte strategia Rusiei de a face acorduri bilaterale care ar compromite Comisia Europeană, organul executiv al UE, care doreşte realizarea unui front comun european asupra aprovizionării energetice. Bulgaria, care importă cvasitotalitatea gazului său din Rusia, a susţinut şi ea South Stream luna trecută, spre nemulţumirea Comisiei, care a cerut statelor membre să nu intre în acorduri bilaterale cu Gazprom fără aprobarea sa.

Germania este de departe cel mai important client al Gazprom în UE, alocând anual 15 miliarde dolari pentru gaz rusesc.

După anii de lobby-ing din partea fostului cancelar german Gerhard Schröder, gazoductul North Stream a intrat în funcţiune în 2011. Schröder prezidează Consiliul de administraţie al North Stream şi a fost un critic virulent al mişcării pentru izolarea diplomatică a Rusiei. Şi-a atras vii critici în media germană săptămâna trecută pentru că şi-a sărbătorit ziua de naştere alături de Putin, la Sankt Petersburg.

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă