12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialGabriel Resources cere președintelui și premierului consultări pe tema exploatării aurifere de...

Gabriel Resources cere președintelui și premierului consultări pe tema exploatării aurifere de la Roșia Montană. Amenință cu arbitrajul internațional

Acționarul majorital al companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), Gabriel Resources, a cerut președintelui și premierului o consultare pe tema proiectului de exploatare auriferă de la Roșia Montană și anunță că va apela la arbitrajul internațional dacă soluția găsită nu va fi una satisfăcătoare.

Gabriel Resources a transmis printr-o notificare că dorește evitarea unei acțiuni de arbitraj internațional și nu a inițiat niciun demers în acest sens, dar dorește un dialog pentru ca autorizarea proiectului minier ”să progreseze". Totuși, Gabriel Resources a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că în cazul în care soluția găsită nu va fi una satisfăcătoare va apela la măsura arbitrajului internațional.

În plus, Gabriel Resources precizează că autoritățile române nu au respectat tratatele internaționale pe care le-au semnat în privința protecției investițiilor iar din această cauză Grupul Gabriel va înregistra ”pierderi substanțiale” dacă proiectul de la Roșia Montană nu va fi autorizat.

"Sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoiea de a escalada aceasta dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorința a Grupului este de a evita orice dispute prelungite și de a fi partenerul României", a declarat președintele și CEO Gabriel, Jonathan Henry, potrivit comunicatului companiei.

Compania Gabriel Resources a menționat că dacă va fi necesar va apela la arbitrajul internațional pentru a obține ”compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul”, în condițiile în care consideră că acestea au fost încălcate.

Autorizarea proiectului minier de la Roșia Montană a fost amânată anul trecut, pe fondul protestelor stradale organizate în marile orașe din țară pe acestă temă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă