4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGabriela Firea poate avea metroul dacă taie ce le-a dat acum 16...

Gabriela Firea poate avea metroul dacă taie ce le-a dat acum 16 ani Adrian Năstase lui Marian Vanghelie, Neculai Onțanu și Eugen Pleșca

Problema trecerii transportului subteran în subordinea municipalității a rămas deocamdată în stand by, deoarece Primăria Capitalei nu are bani pentru a susține acest serviciu.

Onouă încercare de trecere a Metrorex, compania care administrează metroul bucureștean, din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Capitalei a eșuat săptămâna trecută. Pentru moment însă. 

Pe ordinea de zi a şedinţei din 29 martie a Consiliului General al Municipiului București se afla un proiect de hotărâre privind „solicitarea către Guvernul României de a emite un act normativ pentru transferul pachetului de acţiuni ale SC Metrorex S.A. din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti”. Inițiativa a fost contestată de opoziție, prin vocea consilierului general Ciprian -Ciucu, care a reclamat faptul că inițierea unui astfel de proiect de act normativ nu se poate face fără un studiu de impact. Mai pe românește, Primăria nu are bani să asigure funcțio-narea și extinderea rețelei de metrou. 
Însă, în majoritatea covârșitoare a orașelor europene (și nu numai) societatea care administrează metroul este în subordinea municipalității respective. La Paris, RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) administrează atât transportul cu autobuze și tramvaie, cât și pe cel cu metroul. Tot în „ograda RATP” se află și liniile ferate metropolitane și suburbane, astfel că este posibilă utilizarea unui bilet unic pentru toate modurile de transport din Orașul Luminilor. 
Tot în administrarea primăriilor se află și rețelele de metrou din Lisabona, Barcelona, Madrid sau Roma și lista ar putea continua. Până și la Sofia metroul este în administrarea primăriei și a avut o dezvoltare de invidiat, cel puțin pentru români, așa cum a arătat recent „România liberă“. 
Deocamdată, la București nu se poate adopta acest model pentru că Primăria Capitalei nu ar avea banii necesari. „România liberă“ demonstrează însă că acești bani există în București, însă ei sunt prost administrați și de cine nu trebuie. 

Cum a fost Băsescu pedepsit de Năstase

Pentru acest lucru trebuie să facem un exercițiu de memorie și să ne întoarcem în timp în anul 2000, când Traian Băsescu devenea primar general al Capitalei, dar toate primăriile de sector fuseseră adjudecate de pesediști – de la Marian Vanghelie la Neculai Onțanu, de la Eugen Pleșca la Dan Darabont. 
Victoria lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei nu era deloc pe placul lui Adrian Năstase, recent instalat și el la Palatul Victoria, care a făcut tot ce putea să-i pună bețe-n roate edilului. Așa a luat naștere o hotărâre de guvern, făcută pentru un singur om (Traian Băsescu), prin care primăriile de sector primeau puteri sporite, dar și mult mai mulți bani ca până atunci. Totul în numele „descentralizării”. 
Până la actul normativ cu pricina, toate impozitele se colectau de către Primăria Municipiului București, ca de altfel și cotele defalcate de TVA. La rândul ei, PMB le aloca sectoarelor bani pe proiecte punctuale. După hotărârea lui Năstase, primăriile de sector s-au trezit că au la dispoziție un munte de bani, care s-a tot înălțat, pentru că vorbim de perioada în care au început să activeze în București tot mai multe multinaționale, să se construiască clădiri de birouri și să apară hipermarketurile. 

Bugete imense la sectoare

Și acum să ne întoarcem înapoi în 2017, când Primăria Capitalei are un buget de 1,1 miliarde de euro. Pare mult, la prima vedere, dar trebuie să ținem cont că din această sumă trebuie -acoperite subvențiile pentru RADET și RATB – 106, respectiv 121 milioane de euro. Tot din bugetul -Primăriei Capitalei se finanțează și proiectele de infrastructură din oraș – reabilitări de bulevarde, construcția de pasaje subterane și supraterane, modernizări de linii de tramvai ș.a.m.d. 
Primăriile de sector au și ele bugete de invidiat. Bunăoară, bugetul pe 2017 al Primăriei Sectorului 1 se ridică la 1,6 miliarde de lei, iar cel al Primăriei Sectorului 2 la 1,3 miliarde de lei, bani care nu de puține ori, așa cum au constatat de-a lungul timpului și inspectorii Curții de Conturi, nu sunt cheltuiți nici transparent și nici în beneficiul cetățeanului. Milioane de euro s-au dus pe panseluțe cumpărate la prețuri de trei sau chiar zece ori mai mari decât prețul pie-ței, pergole, băncuțe și lista ar putea continua. 
Un exemplu punctual este mai mult decât elocvent în acest sens. În urmă cu -câteva săptămâni, Primăria Sectorului 1, condusă de Dan Tudorache, a schimbat toate băncile din fața Casei Presei cu unele noi. Cele vechi, amplasate pe vremea când primar de sector era Andrei Chiliman, erau într-o stare foarte bună, -necesitând cel mult o vopsea. 
De aici se vede foarte clar că dacă legislația modificată la nervi de Adrian Năstase în 2001 ar fi acum refăcută cu calm, în așa fel încât bugetele sectoarelor să fie mai mici, iar cel al Primăriei Capitalei mai mare, ar fi bani și pentru susținerea metroului. Pentru anul în curs, capitolul „subvenții pentru transportul cu metroul” din bugetul Ministerului Transporturilor cuprinde suma de 415 milioane de lei. 
Bani ar fi, numai că primarul general Gabriela Firea trebuie să facă presiuni pentru a tăia ce a dat la sectoare Adrian Năstase.  

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă