18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGarda de Mediu închide termocentralele Mintia şi Paroşeni. Care este motivul

Garda de Mediu închide termocentralele Mintia şi Paroşeni. Care este motivul

Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara suspendat activitatea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni până la momentul în care vor reuşi să se conformeze normelor de mediu, informează „Glasul Hunedoarei”.

În urmă cu o săptămână Garda de Mediu Hunedoara a început verificări la termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Citește și: Poate supravieţui România fără termocentrale?

Marţi, comisarul şef al Gărzii, Sever Bogdan, declara pentru „Glasul Hunedoarei” că verificările nu sunt gata, recunoştea că este vorba despre un control impus de la Bucureşti şi adăuga că rezultatele vor fi stabilite „în două – trei zile”. 

Garda de Mediu Hunedoara a constatat că Termocentrala Mintia funcţionează fără autorizaţie integrată de mediu, motiv pentru care a aplicat o amendă de 60.000 de lei. Astfel, comisarii au decis suspendarea activităţii „până la obţinerea actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. În vederea obţinerii autorizaţiei integrate de mediu este necesară realizarea investiţiilor (…) pentru cele trei instalaţii mari de ardere (…), respectiv: desulfurare gaze, reabilitare electrofiltre, reabilitare cu arzătoare NOx redus (oxizi de azot – n.red.)”.

Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara spun că au depus deja la Judecătoria Petroşani o plângere împotriva procesului-verbal de constatare al Gărzii de Mediu referitor la Termocentrala de la Mintia, adăugând că aici s-au început parţial lucrări de investiţii pentru modernizarea unui grup şi schimbarea arzătoarelor, dar nu există resurse financiare pentru finalizarea acestora, iar sucursala se află în procedură de reautorizare.

Reprezentanţii CEH mai spun că două din instalaţiile de ardere de la Mintia sunt cuprinse într-un plan investiţional naţional de conformare la normele de mediu.

În ce priveşte problema de la Paroşeni, această unitate „este în curs de obţinere a unei noi Autorizaţii Integrate de Mediu, procentul de realizare a investiţiilor  pentru conformare  este de 90%.

Conducerea CEH este implicată pentru identificarea unor surse financiare pentru realizarea investiţiilor necesare conformării şi după anul 2016 când vor fi aplicate prevederile Directivei Europene  2010/75/UE privind emisiile industriale, transpusă în legislaţia românească de Legea 278/2013”, după cum se arată într-o comunicare a Complexului Energetic Hunedoara

 

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă