15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGazprom, acuzată de încălcarea practicilor anticoncurenţiale

Gazprom, acuzată de încălcarea practicilor anticoncurenţiale

Comisia Europeană va formula miercuri acuzaţii oficiale împotriva Gazprom privind posibilele practici anticoncurenţiale ale companiei de gaze ruseşti, mutare care ar putea duce la escaladarea tensiunilor dintre UE şi Moscova, notează MarketWatch, citat de Mediafax. 

Dosarul cu obiecţiile împotriva Gazprom a fost introdus pe agenda şedinţei Comisiei de miercuri, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

CE a început în 2012 o anchetă pentru a verifica dacă Gazprom abuzează de poziţia dominantă pe piaţa europeană pentru a împiedica aprovizionarea din alte surse şi pentru a taxa clienţii incorect, însă acţiunea a fost întârziată de declanşarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

La mijlocul lunii februarie, comisarul UE pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat că investigaţia privind practicile Gazprom va intra într-o nouă etapă, iar Comisia ar putea formula acuzaţii oficiale la adresa companiei “într-o perioadă relativ scurtă”.

În cazul în care UE va aduce acuzaţii formale împotriva Gazprom, este probabil ca autorităţile de la Moscova să interpreteze gestul ca pe un act de agresiune, în contextul în care Rusia se confruntă deja cu impactul sancţiunilor economice impuse de către statele din Vest şi al scăderii preţului petrolului.

Dacă grupul rus este găsit vinovat, ar putea fi amendat cu până la 10% din veniturile anuale.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă