18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialGoogle va plăti retroactiv taxe de 130 milioane de lire sterline

Google va plăti retroactiv taxe de 130 milioane de lire sterline

Compania Google a acceptat să plătească taxe în valoare de 130 de milioane de lire sterline (185 de milioane de dolari), în Marea Britanie, pentru perioada 2005-2015, informează BBC, citat de Mediafax.

Taxele restante au fost calculate ca urmare a unui “audit deschis” realizat de autoritățile fiscale britanice. Această plată va fi făcută după șase ani de anchete realizate de reprezentanții Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), un departament al Guvernului Marii Britanii, care este responsabil, printre altele, de colectarea taxelor.

Google, în prezent parte a companiei americane Alphabet Inc, este una dintre companiile multinaționale care au fost acuzate că au apelat la diverse aranjamente fiscale pentru a evita plata taxelor în Marea Britanie, în ciuda faptului că au încasat miliarde de lire sterline de pe această piață.

Matt Brittin, șeful Google Europe, a declarat, sâmbătă, pentru BBC, că Google va plăti mai multe taxe în Marea Britanie. “Regulile se modifică la nivel internațional, iar guvernarea din Marea Britanie se află în fruntea celor care aplică aceste norme, astfel că vom schimba ceea ce facem aici. Vrem să dăm asigurări că vom plăti sumele corespunzătoare taxelor”, a mai spus acesta.

HMRC a declanșat ancheta în cazul Google după mai multe controverse privind nivelul scăzut al taxelor plătite de companii multinaționale, care au operațiuni în Marea Britanie, dar ale căror sedii centrale sunt în alte țări.

În ciuda faptului că Marea Britanie este una dintre cele mai importante piețe pentru Google, proprietarul celui mai important motor de căutare din lume a plătit în această țară taxe de doar 20,4 milioane de lire sterline, în 2013. În schimb, în același an, Google a avut venituri de pe piața britanică de 3,8 miliarde de lire sterline. Cea mai mare parte a veniturilor atrase de Google din Marea Britanie au fost realizate din vânzările de publicitate online.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă