18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialGunoaiele din apă amenință siguranţa energetică

Gunoaiele din apă amenință siguranţa energetică

Poluarea apei furnizate de Administraţia Naţională "Apele Române" pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional, atrag atenţia reprezentanţii Hidroelectrica. Aceștia precizează că, din cauza gunoaielor, Hidrocentrala Porţile de Fier I s-a confruntat cu "probleme de o gravitate deosebită", informează Mediafax.

"Hidrocentrala Porţile de Fier I, care produce 48% din energia electrică furnizată de Hidroelectrica şi circa 65% din servicile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebită din cauza pătrunderii în turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunăre. În luna aprilie 2014, prin grătarele hidroagregatului nr.1 de la Hidrocentrala Porţile de Fier I a pătruns o anvelopă uzată care a blocat funcţionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a însemnat peste 48 ore de muncă continua, pierderi de energie și implicit de venituri”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Tot în acel document se mai arată că o lună mai târziu un bustean a distrus barele grătarului blocând palele aparatului director cu consecinta indisponibilizarii hidroagregatului pentru 30 de ore, mai scrie Mediafax.

Reprezentanţii producătorului de energie spun că lacurile de acumulare administrate de Hidroelectrica sunt invadate de resturi din gospodăriile populaţiei, deşeuri de la exploatările forestiere, buşteni, PET-uri, anvelope uzate, animale care sunt colectate în perioada de viitura (martie-iunie) din amonte şi sunt aduse de afluenţi în zona camerelor de încărcare şi a prizelor de apă ale hidrocentralelor pe care, în cel mai bun caz, le înfundă.

"Pentru a evita înfundările de grătare la prize şi la camerele de încărcare, Hidroelectrica alocă milioane de euro în fiecare an pentru achiziţia şi exploatarea maşinilor şi graifărelor de curăţat grătare şi pentru igienizarea frontului de retenţie (colectarea şi transportul plutitorilor de la suprafaţa apei). Hidroelectrica mai plăteşte şi peste 80 milioane de euro anual către Administraţia Naţională Apele Române, sumă care reprezintă contravaloarea apei uzinate în fiecare hidrocentrală, apă, care aşa cum rezultă din cele de mai sus, ar trebui să fie livrată la nivelul calitativ prevăzut de lege, fără copaci, PET-uri, anvelope şi alţi plutitori", se menţionează în comunicat.

Cele mai citite

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

Ciolacu: Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că "intenţia clară" a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei. Prezent la Braşov, unde...

Reorganizarea Termoficării în București: Soluția Firea

Contextul Problemei Termoficării în Capitală Problema furnizării apei calde și căldurii în București persistă de ani de zile, iar una dintre soluțiile propuse constant este...
Ultima oră
Pe aceeași temă