18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialGunoiul din afacerile Electrica, scos de sub preș

Gunoiul din afacerile Electrica, scos de sub preș

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut, miercuri, ministrului Energiei, Andrei Gerea, să clarifice public „problema“ de la Electrica. Aceasta în timp ce mai multe ONG-uri importante acuză că la compania de stat se încearcă deturnarea banilor spre scopuri politice.

În timp ce scandalul numirii unui nou management la compania de stat Electrica se extinde – mai multe ONG-uri acuzând ieri că se încearcă deturnarea banilor dinspre compania de stat către scopuri politice, premierul interimar Sorin Câmpeanu cere ministrului Energiei să explice public situaţia.

„Domnule ministru Gerea, avem o problemă la Electrica, vă rog să clarificaţi această problemă printr-un comunicat”, i-a spus premierul interimar ministrului Energiei, Andrei Gerea, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului. Gerea a promis că va da un comunicat de presă şi că măsura controversată nu ar fi decât “o măsură luată în mod public şi transparent în urmă cu 45 de zile”.

Vechea conducere, demisă printr-un artificiu

Acționarii Electrica au aprobat, marți, propunerea Ministerului Energiei ce vizează schimbarea actului constitutiv al companiei pentru trecerea de la un Consiliu de Administrație cu cinci membri la unul cu șapte membri. Dar de ce a fost nevoie de mai mulţi membri în CA? Modificarea a permis statului să destituie vechea conducere, considerată prea independentă de Ministerul Energiei.

“De zece luni se duce o campanie acerbă de politizare și deprofesionalizare a companiilor de stat din energie cum nu credeam că mai poate fi posibil în România anului 2015. Una dintre cele mai atrăgătoare ținte pentru politruci este Electrica, miza nefiind doar cea obișnuită de a plasa oameni de partid în poziții în care nu ar putea ajunge niciodată pe criterii de meritocrație. Mai sunt cel puțin două elemente importante. Primul este controlul asupra celor aproximativ 600 de milioane de euro pe care societatea îi are în conturi și pe care trebuie să-i investească, o sumă care provoacă apetitul camarilei politice ce a spoliat ani de-a rândul companiile de stat de zeci de miliarde de euro. Al doilea element e legat de acoperirea unor lucruri care s-au făcut în trecut în socie­tate de diverși politruci și care ar putea ajunge în atenția justiției”, scria zilele trecute fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, pe site-ul contributors.ro.

Mai multe ONG-uri, respectiv Freedom House, Centrul Român de Politici Europene și Expert Forum, l-au acuzat ieri pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, că încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

„Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă «la ordine» pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiții și decăpușare. În fine, a încercat să deturneze banii colectați prin ieșirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eșuat, azi (marți, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creșterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-și numească oameni în CA al Electrica și să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii”, spun în continuare ONG-urile.

Statul deține, prin Ministerul Energiei, o participație de 48,78% la Electrica, fiind cel mai mare acționar. Acționarii au fost convocați pe 14 decembrie pentru a alege un nou Consiliu de Administrație. Din actualul Consiliu de Administrație fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu și Victor Vlad Grigorescu. Compania Electrica a fost listată la mijlocul anului trecut pe bursele de la București și Londra. Listarea a adus 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcționeze și pe viitor la standarde cel puțin rezonabile și pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.

Cele mai citite

Cărucioarele pentru bebeluși – află ce model să alegi pentru a fi cel mai folosit accesoriu pentru micuțul tău

Procesul continuu de dezvoltare al tehnologiei nu a ocolit nici domeniul produselor pentru copii, unde, spre exemplu, cărucioarele pentru bebeluși au parcurs o...

Schimbări importante în Cehia pentru cuplurile de același sex

Începând cu anul viitor, cuplurile de același sex din Republica Cehă vor beneficia de majoritatea drepturilor acordate persoanelor căsătorite, cu excepția dreptului la căsătorie,...

Nicușor, dormi liniștit! De Firea se ocupă Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care visează la un nou mandat de edil-șef, poate să mai ia o pauză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă