15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul a aprobat crearea unui sistem de monitorizare a prețurilor bunurilor de...

Guvernul a aprobat crearea unui sistem de monitorizare a prețurilor bunurilor de consum

Sistemul de monitorizare a prețurilor bunurilor de consum, proiect la care lucrează Consiliul Concurenței urmând a fi implementat anul viitor, a fost aprobat printr-un memorandum de Guvern, a anunțat președintele CC, Bogdan Chirițoiu.

"Guvernul a avizat ieri (miercuri, n.r.) memorandumul prin care ne-a fost aprobată ca împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC și cu o organizație neguvernamentală să creăm în cursul anului viitor un sistem de monitorizare a prețurilor din retail, care să permită populației, consumatorilor, un acces mai facil la informații, pentru a compara prețurile. Este un instrument de a crește concurența la nivelul pieței de retail", a spus Chirițoiu, potrivit Mediafax.

Proiectul își propune crearea unui platforme on-line care să afişeze săptămânal preţurile produselor care fac parte din coşul zilnic al populaţiei. Obiectivele proiectului sunt pe de-o parte informarea consumatorilor care vor putea compara preţurile şi identifica magazinele de unde pot cumpăra alimentele de bază la cele mai mici preţuri, iar pe de altă parte scăderea prețurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.

Proiectul pilot va fi implementat în perioada 1 martie 2015 – 31 decembrie 2015 cu finanţare de la bugetul de stat, urmând ca după încheierea acestei perioade susţinerea financiară să se realizeze din fonduri europene.

Lansarea acestui proiect are loc în contextul negocierilor de la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care să asigure transparență pe lanţul comercializării produselor de la producător până la raftul magazinelor.

Potrivit Consiliului Concurenței, un proiect similar a fost realizat de Guvernul Greciei, prin Ministerul Comerțului şi a avut ca rezultat, după trei luni de la implementare, o scădere a prețurilor cu 7%.

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă