15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialHidroelectrica, chemată în instanță de EFT, pentru că nu mai vrea să-i...

Hidroelectrica, chemată în instanță de EFT, pentru că nu mai vrea să-i vândă ieftin energie

 

Firma elvețiană EFT, din grupul britanic EFT, a chemat Hidroelectrica în instanță, la Curtea de Arbitraj din Berna, pentru a recupera daune de 80 milioane euro cauzate de denunțarea, de către producătorul de electricitate controlat de stat, a contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a energiei.

Contractele dintre EFT și Hidroelectrica au fost încheiate în 2003 și 2004 și prevăd ca arbitrajul este guvernat de legea elvețiană.

EFT precizează, într-un comunicat, că denunțarea, de către Hidroelectrica, a acordurilor, a produs „însemnate pierderi financiare“, evaluate la aproximativ 80 milioane de euro.

Firma elvețiană face trading cu energie în România din 2001. Anul trecut, grupul EFT a derulat afaceri de 800 milioane de euro la nivel internaţional.

EFT este una dintre firmele care aveau contracte mari cu Hidroelectrica, cumpărând energie de 136,68 milioane lei (32,3 milioane euro) în 2011.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunțat contractul cu EFT în 2012, anul când producătorul de stat a intrat pentru prima oară în insolvență.

EFT a dat în judecată Euro Insol pentru denunţarea contractului cu Hidroelectrica în iulie 2012. Principala cauză a intrării în insolvență a producătorului de electricitate a fost vânzarea energiei prin contracte bilaterale, la prețuri mai mici față de nivelul pieței. Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din comercializarea energiei prin contracte directe. De altfel, contractele încheiate cu „băieții deștepți din energie“ au intrat și în vizorul Comisiei Europene.

Hidroelectrica a ieșit din prima insolvență în iunie 2013, dar în luna februarie a acestui an a reintrat în această procedură. Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.  

Cele mai citite

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă