29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialImpactul bugetar al TVA de 9% în turism, peste 300 de milioane...

Impactul bugetar al TVA de 9% în turism, peste 300 de milioane de lei

Cota redusă de TVA pentru serviciile de turism care includ minimum cazare nu va fi condiţionată de obţinerea autorizării impuse de lege, iar impactul bugetar negativ va fi, potrivit estimărilor, de peste 300 milioane lei anual, nu de 100 milioane lei, cum a anunţat premierul Victor Ponta, informează Mediafax, citând proiectul hotărârii de guvern. Măsura urmează să fie aplicată de anul viitor .

Conform documentului, extinderea cotei reduse de TVA va avea un impact negativ asupra încasărilor din această sursă de 326,4 milioane lei anul viitor, de 346,8 milioane lei în 2016, de 367,9 milioane lei în 2017 şi de 391,4 milioane lei în 2018. După negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%. „Cred că impactul bugetar este de 100 de milioane de lei, este inclus în acest buget”, a spus Ponta.

Proiectul prevede extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% și asupra serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la un preț total, respectiv prânz, cină, gustările dintre mese şi servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică.

În acest sens, Ordonanţa 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România este completată cu un nou articol care defineşte tipurile de cazare în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare ca fiind cazare fără mic dejun, cazare cu mic dejun – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare şi de asigurare a micului dejun, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, cazare cu demipensiune – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun şi a prânzului sau a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, cazare cu pensiune completă – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului şi a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, cazare cu “all inclusive” – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului, a cinei, a gustărilor dintre mese şi a oricăror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total”.

„Definirea de către legislația specifică în domeniul turismului a noțiunii de cazare are drept consecință extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% și asupra serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la un preț total, respectiv prânz, cină, gustările dintre mese şi servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică. În vederea delimitării sferei de aplicare a cotei reduse, se impune precizarea că aceasta se aplică pentru serviciile de cazare prestate de toate structurile de primire turistică cu funcţiune de cazare care ar avea obligaţia de a solicita autorizarea conform Ordonanţei 58/1998, astfel încât să reiasă că în cazul altor structuri, cum ar fi căminele muncitorești, nu se aplică cota redusă”, se arată în document.

Proiectul arată că aplicarea cotei reduse nu va putea fi condiționată de obținerea autorizării potrivit legislației speciale, cu argumentul că veniturile, alte beneficii şi valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent dacă sunt obţinute din activităţi ce îndeplinesc sau nu cerinţele altor dispoziţii legale, conform Codului de procedură fiscală. Astfel, în situația în care structuri de primire turistică cu funcţiune de cazare care nu și-au îndeplinit obligația de a se autoriza potrivit OG 58/1998 sunt supuse unei inspecții fiscale, cota de TVA aplicabilă pentru serviciile de cazare prestate va fi cota redusă de 9%.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetelor care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croissant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.

Hotelierii susţin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti, după ce Guvernul a anunţat că a convenit cu FMI şi Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conţin cel puţin cazare. Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproape 8 milioane de persoane, dintre care 1,7 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) şi Franţa (118.649).

Cele mai citite

Cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă

Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) va efectua în acest cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă, comparativ cu...

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...

Vulnerabilitate? Adjunctul directorului SRI a fost trecut în rezervă, astfel că SRI are vacant și postul de director și un post de director adjunct

Președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe unul dintre directorii adjuncți ai SRI, ceea ce face ca, în SRI, să fie vacante simultan...
Ultima oră
Pe aceeași temă