11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialImportul de gaze ar putea ajunge la 70%

Importul de gaze ar putea ajunge la 70%

Din cauza reducerii activității industriale, consumul de gaze al României a scăzut drastic în această perioadă, la o treime din valoarea obișnuită a unei zile de vară.

„În mod normal, vara, consumul este de 20-25 milioane de metri cubi, iarna ajunge la 60 de milioane de metri cubi. În ziua de 9 iunie, adică joia trecută, consumul total de gaze a fost de 8 milioane de metri cubi în toată ţara. Consumul rezidenţial se reduce mult în această perioadă, deci este vorba în special de consum industrial”, a declarat președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

El a arătat că, din cantitatea de gaze consumate, circa 20%, adică 1,2 milioane de metri cubi, a provenit din import. „În această zi, 8 milioane de metri cubi a fost consumul, iar 8 mi­lioane de metri cubi înmagazinarea, iar producătorii interni și-au redus drastic producţia, chiar și cu 50%. Importul în această perioadă este de 1,2 mi­lioane de metri cubi. Deci vreo 20% din consum”, a precizat președintele ANRE.

El a lansat și un avertisment pentru la iarnă, când gazele de import vor avea un preţ cu 20% mai mic decât cele din producţia internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situaţia în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozitele proprii. „Ca urmare a activităţii de monitorizare, am constatat că există posibilitatea ca în următoarea iarnă să există anumite turbulenţe, ca urmare a faptului că gazele din producţia internă din depozite să aibă preţul mult mai mare decât preţul gazelor importate. Aceste disproporţii produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, în final, erau transpuse în facturile tuturor consumatorilor de gaze. (…) Gazele de import vor avea un preţ de 70 de lei pe MWh, iar gazele din producţia internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la ­1 iulie și 86 de lei cele înmagazinate după această dată”, a spus Havrileţ.

Economia gâfâie, consumul scade

El a atenționat că, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creștere de 10% la preţul de producţie internă, așa cum prevede actualul calendar de libe­ralizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligaţi să realizeze un coș care să aibă cel mai mic preţ. Practic, se poate ajunge și la 70% import, dacă în acest fel coșul va fi cel mai ieftin, a susţinut președintele ANRE.

Havrileţ a mai spus că ar recomanda menţinerea programului de liberalizare, dar fără instituirea unor preţuri pentru producţia gazelor naturale. „Mai exact, pentru a se da posibilitatea consumatorilor să fie alimentaţi din sursele cele mai ieftine, preţurile de producţie internă ar trebui să fie lăsate la liber. Consider că vom găsi o soluţie împreună în ceea ce privește o analiză și o decizie care să ducă la formarea celui mai mic preţ pentru consumatorul casnic. În mod cert, preţul final al gazului nu va crește cu 10%. În preţul final există și alte elemente. Există capacitatea de a importa mai ieftin, ceea ce, în final, în cel mai rău caz, va duce la o creștere de 2-3%“, a explicat Havrileţ.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă