20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Exclusiv RL. Începe modernizarea FREGATELOR Regele Ferdinand și Regina Maria....

FOTO. Exclusiv RL. Începe modernizarea FREGATELOR Regele Ferdinand și Regina Maria. Când are loc licitația

Ministerul român al Apărării va organiza, în termen de cel mult două luni, o licitație pentru atribuirea lucrărilor de modernizare a două fregate.

Este vorba de navele Regele Ferdinand  și  Regina Maria, pentru care se va realiza cea de-a doua etapă de modernizare, au precizat, pentru România Liberă, surse apropiate MApN.

Cele două fregate, Tip 22, au fost cumpărate în anul 2003 din Marea Britanie. În flota britanică, ele au purtat numele Coventry și London. Înainte să fie livrate României, în anii 2004 – 2005, ele au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie.

Etapa a doua de modernizare era menționată în planurile părții române încă de la acel moment, dar a fost permanent amânată din lipsă de bani. La începutul anului 2015, șeful Statului Major al Forțelor Navale a anunțat din nou intenția de continuare a modernizării celor două fregate, indicând că acest program va începe în anul 2015.

Citește și: Ce nave de război vrea să cumpere România

Licitația pentru stabilirea firmei care va realiza cea de-a doua etapă de modernizare  a navelor va fi organizată în decembrie 2015 sau în ianuarie 2016. Termenul fiind foarte scurt, o serie de firme au început deja să solicite informații despre aceste lucrări.

Printre companiile interesate s-ar număra BAE Systems (Marea Britanie), SAAB (Suedia) și  Israel Shipyards. Prima dintre ele are avantajul că este chiar producătorul celor două fregate Tip 22 și că a realizat prima etapă de modernizare a lor.

SAAB este cea mai importantă companie producătoare de armament din nordul  Europei și a mai furnizat României o ofertă pentru  a vinde avioane de  luptă  JAS 39 Gripen. La rândul ei, compania Israel Shipyards este cea care a a livrat vedetele din dotarea actuală a Poliției de Frontieră a României.

De altfel, la data de 4 noiembrie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a avut o întrevedere, la sediul MApN, cu ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash. Una dintre temele discutate a fost cooperarea militară dintre cele două țări.

După cum se știe însă, Mircea Dușa nu va mai fi ministru al Apărării. În viitorul Guvern, condus de Dacian Cioloș, funcția de ministru al Apărării ar urma să-i revină lui Mihnea Motoc. El este, în prezent, ambasador al României în Marea Britanie.

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă