15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncotro se îndreaptă piaţa asigurărilor

Încotro se îndreaptă piaţa asigurărilor

Piaţa de asigurări a încheiat anul 2013 cu o creştere subunitară (+0,4), iar cifrele publicate pentru ianuarie, respectiv pentru primele două luni ale anului menţineau oarecum aceeaşi tendinţă – indicând rate de creştere de 3,8%, respectiv de 1,8% -, datele preliminare remise la început de iunie de autoritatea de supraveghere a pieţei pentru primul trimestru (scădere de 3,4%) arată însă altceva.

Piaţa asigurărilor a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei (456 milioane euro), în scădere cu 3,4% faţă de intervalul similar al anului trecut, reprezentând, conform estimărilor preliminare, circa 1,26% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.

Conform datelor provizorii publicate de ASF, pe segmentul asigurărilor generale, valoarea subscrierilor a înregistrat o scădere de 2,1%, în vreme ce, pe segmentul life, scăderea a fost una mai abruptă, de 8,9 puncte procentuale.

Ca şi în perioadele de raportare anterioare, clasa B X (RCA) din cadrul asigurărilor generale a deţinut cea mai însemnată pondere în totalul pieţei (36,2%), valoarea totală a subscrierilor raportate de cele 11 societăţi care au dreptul de a comercializa aceste tipuri de poliţe fiind de peste 744 milioane lei, în creştere cu 10% faţă de situaţia din martie 2013. Creşterea RCA, care este oarecum atipică în raport cu celelalte clase de asigurare, se datorează în parte atât majorării tarifelor poliţelor de asigurare (la nivelul întregii pieţe prima de asigurare medie anualizată, înregistrată în T1/2014, fiind de 468 lei, faţă de 462 lei cu un an înainte), cât şi numărului de contracte de asigurare încheiate (1.951.380 în T1/2014, în creştere, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, cu aproximativ 4%).

În ceea ce priveşte activitatea companiilor de intermediere în asigurări, veniturile brokerilor au însumat 207,6 milioane lei, nivel mai mare cu 5,9% faţă de martie 2013. Din punctul de vedere al volumului de prime brute subscrise intermediate, acesta a totalizat 1,1 miliarde lei – echivalentul a 55% din totalul pieţei de asigurări, faţă de  45% cu un an înainte.

Piaţa asigurărilor la începutul anului 2014 este relativ stabilă, deşi continuă să existe problemele structurale din anii anteriori. Remarcăm unele îmbunătăţiri, mai ales ca urmare a intervenţiei Autorităţii de Supraveghere, în ceea ce priveşte constituirea rezervelor pentru plata daunelor, care au crescut de la 65% la 73%, în linie cu practica europeană. Ne concentrăm în continuare pe rezolvarea problemelor punctuale, dar mai ales pe aşezarea pieţei pe baze solide, a declarat preşedintele ASF, Mişu NEGRIŢOIU.

Daunele pe vătămări corporale încep să devină o problemă

La capitolul „daune”, valoarea despăgubirilor achitate de către asigurători a totalizat 1,31 miliarde lei, în creştere cu 0,9% faţă de T1/2013, din care 1,13 miliarde lei – aferente segmentului de asigurări generale. În acelaşi timp, rata daunei pentru asigurări generale s-a majorat de la 65,4 până la 73,1%.

Pe clase de asigurare, valoarea cea mai mare a indemnizaţiilor brute plătite a fost aferentă clasei B X (RCA), în sumă de 534,6 milioane lei (în creştere cu 4,4%),  reprezentând mai bine de 40% din total. Demn de remarcat este faptul că mai bine de 25% din totalul despăgubirilor pe RCA a fost pentru vătămări corporale şi deces (134 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de T1/2013).

Totodată, dauna medie pe RCA s-a majorat cu 19%, până la 6.604 lei. Conform ASF, suma medie plătită pentru daune materiale a fost de 5.031 lei (+5,3%), în vreme ce suma medie plătită pentru vătămări corporale şi deces a fost de 65.014 lei (+78,5%). Per total însă, în trimestrul analizat, numărul dosarelor de daună avizate pentru RCA a scăzut cu 9 procente,  până la 70.344 dosare.

Din punctul de vedere al plângerilor, în T1/2014  ASF a primit un număr total de 4.692 de petiţii (-17,4% faţă de T1/2013), dintre care au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate, 3.128 de petiţii. ASTRA Asigurări a înregistrat cel mai mare număr de plângeri, respectiv 873, un nivel similar cu primele trei luni din 2013, în timp ce petiţiile primite de EUROINS s-au redus cu 39%, până la 787. De asemenea, 1.947 de petiţii (68,5% din total) se referă la asigurări obligatorii RCA şi Carte Verde, 635 de petiţii – asigurări facultative CASCO (22,4%) şi 175 de petiţii (6,2% din total) – poliţe property.

Punctual, pe companii de asigurare…

Analizând punctual, pe companii de asigurare, respectiv linii de asigurare, se poate afirma că declinul pieţei se datorează rezultatelor în scădere pentru doi jucători: BCR Asigurări de Viaţă VIG, respectiv ASTRA Asigurări. În valoare absolută, cumulat,  cele două societăţi au scăzut cu circa 146 milioane lei faţă de martie 2013, în vreme ce întreaga piaţă de asigurări a scăzut per total cu doar 73 milioane lei.

În cazul BCR Asigurări de Viaţă VIG, calculele INSURANCE Profile, realizate în baza cifrelor comunicate de VIENNA Insurance Group indică o scădere în valoare absolută a volumului de prime brute subscrise de peste 42 milioane lei. Scăderea este atribuită restructurării forţei de vânzări şi schimbării modelului de business la nivelul companiei.

De cealaltă parte, în cazul ASTRA Asigurări, scăderea volumului de subscrieri este – potrivit datelor cunoscute la momentul publicării acestui articol – de peste 104 milioane lei, până la un volum total de 217 milioane lei, realitate care a modificat şi ierarhia companiilor de asigurare la nivel naţional după patru ani. ASF notează însă în Raportul de Analiză a Pieţei că raportările aferente lunii martie ale ASTRA, respectiv pentru T1/2014,  sunt provizorii, asigurătorul urmând a depune raportări rectificative în urma înregistrării rezultatelor inventarierii, ale analizei diagnostic a administratorului special şi a auditului statutar în curs de desfăşurare.

În primele trei luni ale acestui an, 37 de societăţi de asigurare desfăşurau activităţi în domeniu (20 de societăţi practicau doar asigurări generale, 9 doar asigurări de viaţă, iar 8 au practicat activităţi pe ambele categorii de asigurări). Primele 10 societăţi de asigurare au generat aproape 80% din valoarea totală a primelor subscrise.  

Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă