16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialIndustria a crescut cu 6,3% în primele 11 luni din 2014

Industria a crescut cu 6,3% în primele 11 luni din 2014

Industria a crescut cu 6,3% ca serie brută în primele 11 luni din 2014 şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

De asemenea, la nouă luni, industria prelucrătoare a crescut cu 7,7%, iar cea extractivă cu 0,7%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,5%, scrie Mediafax.

"Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,8%), industria bunurilor intermediare (+3,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,4%). Industria energetică a scăzut cu 2,3%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În noiembrie, producţia industrială (serie brută) s-a redus faţă de octombrie cu 6,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (8,2%) şi industria prelucrătoare (7,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor intermediare (8,1%), industria bunurilor de uz curent şi cea a bunurilor de capital (7,2% fiecare) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (7,1%). Industria energetică a crescut cu 3,9%.

Faţă de noiembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a urcat cu 0,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (7,5%) şi industria bunurilor de capital (3,5%) şi scăderi în industria energetică (4,5%), industria bunurilor de uz curent (3,8%) şi industria bunurilor intermediare (1%).

Cele mai citite

Nou record pentru Maratonul Internaţional de la Sibiu

Maratonul Internațional Sibiu (MIS) se pregătește să își scrie o nouă pagină de istorie, adunând la start aproape 9.000 de participanți înscriși, marcând astfel...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă