10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialINS: Managerii așteaptă creşteri ale afacerilor în industria prelucrătoare

INS: Managerii așteaptă creşteri ale afacerilor în industria prelucrătoare

Şefii companiilor se aşteaptă, în următoarele trei luni, la creşteri ale afacerilor în industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi în servicii şi la o relativă stabilitate a preţurilor, potrivit datelor INS, informează Mediafax.

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +20%), mai accentuată pentru fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural +48%) şi fabricarea băuturilor (sold conjunctural +46%), relevă ancheta de conjunctură din martie transmisă de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile vor rămâne relativ stabile (sold conjunctural +4%), iar numărul de salariaţi ar urma să avanseze moderat, soldul conjunctural fiind de 7% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +25%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +19%), un avans moderat al numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%), iar preţurile vor rămâne relativ stabile (sold conjunctural +4%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere accentuată a activităţii economice (sold conjunctural +43%). Totodată, se aşteaptă la majorarea numărului de salariaţi (sold conjunctural +27%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +16%), dar şi la creşterea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Cererea de servicii va consemna o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%), dar se va menţine numărul de salariaţi (sold conjunctural -1%), concomitent cu preţurile de vânzare sau de facturare (sold conjunctural +1%).

Cele mai citite

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă