19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialInvestiție de 1,9 milioane de euro în fabrica Sanex din Cluj

Investiție de 1,9 milioane de euro în fabrica Sanex din Cluj

 

Compania clujeană Sanex, parte a grupului austriac Lasselsberger, care este principalul producător de plăci ceramice din România, a finalizat o nouă investiție, finanțată de Guvernul Regal al Norvegiei. Aceastavizează reducerea poluării și este finalizată la aproape 10 luni de la demararea lucrărilor. Concret, este vorba de noua infrastructură din cadrul unității de producție din Cluj-Napoca, în ­incinta căreia se regăsește un nou atomizor performant ce permite îmbunătăţirea performanţei ecologice a companiei şi creşterea competitivităţii producţiei.

”Achiziția și implementarea noului echipament fac parte din proiectul «Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania» («Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie Verde – România»), proiect co-finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România”, spun reprezentanții companiei.

Potrivit reprezentanților companiei clujene, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la aprox. 1,9 milioane euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă contractată a fost de 690.000 euro. Pe parcursul primelor patru luni de lucrări, compania s-a axat pe construirea infra­structurii necesare montării utilajului și a fundației ce suportă clădirea care îl adăpostește. Ultimele șase luni din proiect au fost alocate montării efective a corpului atomizorului, precum și construcției clădirii care îl înconjoară. Astfel, structura acesteia a atins o înălțime de aproximativ 25 metri.

„Suntem mândri de faptul că, odată cu finalizarea acestui proiect de anvergură, Sanex devine unul dintre producătorii locali care adoptă și sprijină un model de business ecologic și responsabil”, a declarat Peter Molnar, director general al Sanex S.A.

Reprezentantul companiei a declarat, de asemenea, că, datorită noului atomizor, consumul de gaze naturale în procesul de uscare prin pulverizare va fi redus cu până la 18%, în timp ce capacitatea de uscare se va majora cu 40%. Astfel, va crește eficiența resurselor și se diminuează amprenta ecologică.

”De asemenea, prin acest proiect, Sanex S.A urmărește și creşterea gradului de conştientizare a problemelor legate de mediu şi calitate în rândul angajaților și vizează, pe termen lung, sustenabilitatea financiară, de mediu şi socială a companiei”, mai ­afirmă reprezentanții companiei.  

Experiență de 45 de ani

Compania Sanex S.A. este cunoscută în România de peste 45 ani ca producătorul de ­plăci ceramice (faianţă, gresie şi decoruri) cu o evoluţie stabilă în piaţa de profil. Integrarea în anul 2004 în portofoliul grupului austriac Lasselsberger, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Europa, a adus societăţii Sanex S.A. un aport semnificativ de know-how şi o orientare mai accentuată spre cercetare şi inovare, pentru alinierea la tendinţele internaţionale.

Programul Inovare Verde în Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creşte competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde şi antreprenoriat verde. Programul Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de Ministerul norvegian al Comerţului şi Industriei şi de municipalităţile regionale norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi este operator de program pentru două din programele incluse în granturile norvegiene şi SEE 2009-2014.  

 

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă