13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIoan Rus: CFR-urile nu vor mai fi Cenuşăresele companiilor din subordinea MT

Ioan Rus: CFR-urile nu vor mai fi Cenuşăresele companiilor din subordinea MT

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a apreciat, marți, că rezultatele financiare ale companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) s-au îmbunătăţit considerabil în primele nouă-zece luni ale anului, față de 2013, iar CFR-urile nu vor mai fi Cenuşăreasa în instituţie, conform Mediafax.

"Toate companiile CFR – Marfă, Călători, Infrastructură (CFR SA, n.r.) – nu vor mai fi Cenuşăreasa în Ministerul Transporturilor, din mai multe motive", a afirmat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

Ministerul arată că, după cinci luni de aplicare a mai multor măsuri de îmbunătăţire a performanţei economice, reducere a costurilor şi a arieratelor, majoritatea companiilor de sub autoritatea instituţiei au trecut pe profit operaţional.

Datele insituţiei arată că în primele nouă luni din acest an veniturile CFR SA au crescut cu 11,1%, la 1,2 miliarde lei, cele ale CFR Călători au urcat cu 28,9%, la 2,49 miliarde lei, iar în cazul CFR Marfă a fost înregistrat un avans de 2,8%, la 681,3 milioane lei.

Cheltuielile CFR SA au crescut în intervalul analizat cu 9,2%, la 1,09 miliarde lei, cele ale CFR Călători au scăzut cu 4,3%, la 1,35 miliarde lei, iar CFR Marfă a raportat cheltuieli de 717 milioane lei, mai mici cu 12,4%.

Pe de altă parte, CFR SA, Călători şi Marfă au înregistrat creşteri ale ratei profitului operaţional mai mari cu 8, 26, respectiv 22 puncte procentuale.

Datoriile au scăzut cu 50,5% la CFR SA şi cu 30,7% la CFR Călători, în timp ce în cazul CFR Marfă au avansat cu 22,5%, din cauza plăţilor compensatorii pentru personalul disponibilizat în acest an, arată MT.

Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, CFR SA a încheiat anul trecut cu un profit net de 84,1 milioane lei, iar CFR Marfă a avut pierderi de 262,9 milioane lei. Pentru CFR Călători cele mai recente date disponibile sunt din 2012, când operatorul feroviar a înregistrat pierderi de 992,2 milioane lei.

Potrivit Ministerului Transporturilor, CNADNR a realizat venituri de 1,36 miliarde lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 15,8%, iar Metrorex a consemnat venituri de 593,2 milioane lei, mai mici cu aproximativ 10%. Administraţia Porturilor Maritime Constanta a raportat venituri de 200,7 milioane lei (+3,8%), iar Tarom a înregistrat venituri de 886 milioane lei (+5,9%).

Ministrul Transporturilor declara la finele lunii iulie, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că are ca obiectiv principal la conducerea instituţiei aducerea pe profit operaţional a companiilor din subordine până la finele anului viitor.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă