13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLa ce te ajută înregistrarea unei mărci naționale

La ce te ajută înregistrarea unei mărci naționale

Înregistrarea unei mărci este pentru orice persoană fizică sau juridică o modalitate prin care își poate proteja afacerea, astfel încât nimeni să nu mai aibă dreptul legal de a desfășura activități economice sub o marcă identică sau asemănătoare. A deține marca înregistrată înseamnă a avea puterea de decizie exclusivă în privința utilizării mărcii. Pe scurt, titularul poate interzice oricărui terț să utilizeze marca în scop comercial. În cazul în care cineva folosește semne identice cu marca îregistrată, titularul poate cere despagubiri, în concordanță cu legislația în vigoare.

Înregistrarea unei mărci naționale se face la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), de orice persoană fizică sau juridică, în condițiile prevăzute de legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, republicată.

Marca națională oferă protecție titularului de marcă pe teritoriul țării, din momentul înregistrării cererii la OSIM, pentru produsele și/sau serviciile pentru care este înregistrată. O marcă poate fi reprezentată de unul sau mai multe cuvinte, nume de persoane, formă a unui produs sau alte reprezentări grafice color sau alb-negru. Ele pot fi clasificate sub formă de mărci verbale, mărci figurative, mărci combinate, mărci 3D, mărci de culoare sau mărci sonore.

În ceea ce privește durata procedurii de înregistrare a unei mărci, aceasta se poate întinde pe mai multe luni: “Procedura de înregistrare a mărcii la nivel național durează în practica de specialitate aproximativ 8 luni, dumneavoastră având protecție și drept provizoriu asupra mărcii din momentul depunerii cererii de marcă la OSIM, prin parcurgerea mai multor etape”, explică Ioana Sipos, Consilier Juridic. Pentru mai multe informații și date de contact: http://firmanet.ro/inregistrare-marci/

„Cât despre cheltuielile de înregistrare, acestea pot varia în funcție de tipul de marcă pe care îl înregistrați, începând de la 720 lei pentru o marcă verbală pentru o singură clasă de servicii/produse și putând ajunge la suma de 1.368 lei pentru înregistrarea unei mărci combinate pentru o singura clasă de servicii și produse. În situația în care dumneavoastră doriți să aveți protecție pe mai multe clase de servicii și produse, OSIM percepe un cost suplimentar de 180 lei/clasă”, mai spune Ioana Sipos.

Inregistrarea mărcii se face pentru perioade de câte 10 ani. După primii 10 ani de la înregistrare se face o cerere de reînnoire a mărcii, care va fi valabilă alți 10 ani. Pentru ca cererea să fie valabilă, aceasta trebuie făcuta în anumite termene și trebuie achitate taxele aferente.

Din momentul în care a fost obținut certificatul de marcă, titularul are drept de proprietate intelectuală asupra mărcii, iar acesta poate fi transmis prin cesiune, licență sau pe cale succesorală.

Cele mai citite

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă