9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialManagement privat la Loterie

Management privat la Loterie

Guvernul vrea o reorganizare a Loteriei Române conform principiilor de guvernanţă corporativă, respectiv numirea de manageri privaţi, concomitent cu trecerea companiei din subordinea Ministerului de Finanţe în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Loteria Română, companie de stat împotriva căreia s-a pornit urmărirea penală în primăvara acestui an şi subiect al multor scandaluri de corupţie în ultimii ani, va avea în viitor management privat, compania urmând să fie reorganizată conform principiilor de guvernanţă corporativă, potrivit unui comunicat de presă remis ieri de Guvern.

O măsură în acest sens a fost adoptată ieri în şedinţa Executivului prin ordonanţă de urgenţă.

Calendarul reorganizării Loteriei cuprinde o perioadă de doi ani în care va fi evaluată activitatea companiei. Apoi va fi selectată „o conducere corporativă de tip dualist, recrutată conform prevederilor legale în vigoare (OUG nr. 109/2011), cu stabilirea unor criterii de performanță și alegerea celor mai bune soluții pentru exploatarea exclusivității de care dispune”, spun oficialii Guvernului.

Ce presupune conducerea corporativă de tip dualist? Spre deosebire de actualul sistem unitar, cel dualist se bazează pe două structuri diferite de conducere şi administrare, respectiv Consiliul de Supraveghere şi Directoratul. Astfel, Directoratul este compus din directorii executivi ai companiei (cu implicare directă în activitate) şi coordonează activitatea de zi cu zi a acesteia, în timp ce Consiliul de Supraveghere este compus exclusiv din membrii non-executivi, aleşi în mod direct de către acţionari.  Consiliul de Supraveghere numeşte membrii Directoratului, le stabilește obiectivele şi pachetul salarial, fiind organismul care îi poate concedia.

Totodată, Loteria Română, aflată în prezent în coordonarea Ministerului de Finanţe, va fi preluată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Măsurile “vor permite o mai bună administrare a domeniului jocurilor de noroc și o aliniere la recomandările UE și la practicile internaționale aplicabile pieței specifice“, se arată în comunicatul de presă al Executivului.

Pentru o perioadă tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea în vigoare a actului normativ va exista posibilitatea gestionării exclusivității în domeniul jocurilor de noroc exploatate de Loterie de către ONJN. Măsura decisă de Guvern este discutabilă şi contravine legislaţiei concurenţei. În timp ce ONJN este arbitru al pieţei şi totodată reglementator, Loteria este unul dintre jucătorii de pe piaţă, adică unul dintre actorii verificaţi de ONJN. În plus, după cum susţine profit.ro, ONJN va rămâne în subordinea Guvernului, dar va fi în directa coordonare a prim-ministrului.  

Scandaluri

– Jocuri de noroc desfăşurate fără licenţă sau autorizaţie, fapte ce fac obiectul unui dosar penal deschis de DNA în aprilie.

– Contract cu firma austriacă Novomatic,  în care Loteria nu a încasat sumele prevăzute în contractul de asociere, încheiat pe nu mai puţin de 15 ani.

– Contract dezavantajos cu firma elenă Intralot, însoţit de numeroase acte adiţionale dezavantajoase pentru statul român.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă