16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMinerii din Valea Jiului renunţă la proteste. Ce s-a întâmplat

Minerii din Valea Jiului renunţă la proteste. Ce s-a întâmplat

Cei peste 300 de mineri de la Lupeni și Lonea adunați în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și cei de la Livezeni blocați în subteran au renunțat la proteste joi, după ce conducerea CEH şi ministrul Energiei au semnat un protocol care prevede şi un program de reorganizare a companiei, relatează Mediafax

Totodată, potrivit protocolului, separarea legală a activităţii miniere de cea energetică se va produce în condițiile în care programul de restructurare întocmit nu va garanta dezvoltarea activităţii.

Liderul Sindicatului “Muntele”, Petru Nica, a declarat că primul punct al protocolului prevede derogarea termenului pentru închiderea minelor de huilă din notificarea deciziei UE nr. 787/10 decembrie 2010 şi stabilirea unor noi condiţii de acordare a ajutorului de stat din 2018 până în 2024.

Citeşte şi: UPDATE: Petroșani: Protestele minerilor au luat amploare. Ce face ministrul Gerea

“Punctul doi se referă la vânzarea pe piaţa reglementată a unei cantităţi de energie corespunzătoare unei puteri de 200 MW aferente puterii electrice minime, pentru care cele două termocentrale pot asigura servicii de termoficare în Deva şi în Valea Jiului. Respectiv, atunci când termocentralele trebuie să dea energie termică localităţilor din Valea Jiului sau Devei, trebuie să primească preţul real cu care produc energia”, a declarat Nica.

De asemenea, programul de reorganizare a CEH va include separarea Sucursalei Electrocentralei Paroşeni de CEH, în perioada premergătoare întocmirii programului de restructurare ce urmează să fie elaborat şi notificat Comisiei Europene.

Peste 300 de mineri de la Minele Lonea și Lupeni se aflau, joi dimineață, în curtea CEH, ei protestând pentru salvarea locurilor de muncă. Aproximativ o sută dintre aceștia au rămas peste noapte în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroșani, alături de patru lideri care se află în greva foamei.

Totodată, câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, joi, în aşteptarea discuţiilor dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, autorităţi şi liderii sindicali.

Ministrul Gerea s-a întâlnit la sediul Primăriei Petroșani cu conducerea județului, parlamentarii de Hunedoara și conducerea CEH. De la Primărie, ministrul, însoțit de conducerea Complexului Energetic Hunedoara, a plecat pe jos spre sediul companiei, unde protestau minerii.

Acesta a fost întâmpinat cu huiduieli de ortaci, care i-au cântat “Imnul minerilor”.

Minerii i-au spus ministrului că luptă pentru locurile lor de muncă şi pentru viitorul copiilor lor, situaţia calmându-se după ce ministru şi directorul CEH, Constantin Jujan, au discutat cu protestatarii.

Ulterior, ministrul a intrat la negocieri cu liderii de sindicat, fiind semnat protocolul, care a fost citit ulterior minerilor de liderul Sindicatului “Muntele”.

În urma semnării protocolului, minerii au renunțat la proteste, ei plecând către case. De asemenea, minerii blocaţi în subteran au început să iasă din mină.

Totodată, cei patru lideri de sindicat aflați în greva foamei au renunţat la această formă de protest.

Miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa sediilor celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, aflat, de marţi după-amiază, în greva foamei și legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină.

Ulterior, minerii au plecat în marș spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, aflat la peste opt kilometri distanță. Aceştia au protestat, în cursul după-amiezii, în curtea unității, scandând “Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”, iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieşit să discute cu ei.

Minerilor li s-au alăturat și câteva zeci de angajați ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care au purtat banderole albe pe brațe.

“Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi (miercuri – n.r.) pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH”, declara Petru Nica, liderul Sindicatului “Muntele”.

Citeşte şi: Cum se implică ministrul Economiei în protestele minerilor de la CE Hunedoara

Minerii mai cereau o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Tot miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să meargă la CEH Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

“Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia, şi FMI-ul, să închidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie şi să-l salvăm”, i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul şedinţei Guvernului de miercuri.

Recent, peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă