13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Energiei: Mai multe mine vor fi închise până în anul 2018

Ministrul Energiei: Mai multe mine vor fi închise până în anul 2018

Minele Lonea şi Lupeni din Valea Jiului vor fi închise, până în anul 2018. Astfel, din Complexul Energetic Hunedoara (CEH) vor mai face parte doar minele Livezeni şi Vulcan, a anunţat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres.

Ministrul a adăugat că vor mai fi păstrate în cadrul complexului doar un grup de producere a energiei la termocentrala Paroşeni şi un grup la Mintia-Deva, grupuri care au împreună 400 de MW. 

„Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a ţării sunt foarte puţini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroşani şi unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună şi pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcţionează în prezent”, a spus ministrul, care a  prezentat planul de restructurare a CE Hunedoara.

Citește și: CEH: Situație tensionată între sindicatul „Muntele” și administratorul judiciar

Grigorescu a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană şi planul de închidere a minelor până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuţi alte trei mine din Valea Jiului, care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înfiinţarea complexului. 

„Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni şi Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea şi Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană”, a continuat ministrul Energiei. 

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în cadrul ministerului, care a coordonat comisia pentru minerit, a precizat că rolul comisiei a fost să identifice dacă mai poate fi salvat ceva din Complexul Hunedoara şi ce poate fi salvat: „Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroşeni, unul la Deva şi cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană”, a spus Popescu.

Citește și: Administraţia CEH renunţă la reducerea programului de lucru pentru personalul indirect productiv

CE Hunedoara se află în insolvenţă din 7 ianuarie 2016 şi are 6.300 de angajaţi, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă